RapidFans.Ro pagina se incarca
   
 


STADIONUL GIULESTI - VALENTIN STANESCU
Nume: Stadionul Giulesti-Valentin Stanescu
Inaugurat: 10 iunie 1939
Capacitate: 19.100 de locuri, toate pe scaune
Nocturna: 1.400 lucsi
Adresa:

Calea Giulesti nr. 18, 060274
Bucuresti tel./fax: +4021/2203125

Istoric:

Arena din Calea Giulesti este martora incontestabila a celei mai mari parti a istoriei echipei de legenda Rapid. Pana la inaugurarea acestui stadion, in 1939, Rapidul si-a sustinut partidele de acasa pe numeroase arene bucurestene, dupa aceasta data insa Grantul a devenit adevarata casa a familiei rapidiste.
Primaria a refuzat initial autorizarea construirii stadionului pe motiv ca aceasta nu se putea incadra in planul de sistematizare a capitalei. Ulterior insa, dupa mai multe dezbateri, aceasta acorda autorizatia de constructie, in decembrie 1935.
Lucrarile pentru constructia arenei de langa Podul Grant au inceput in cursul anului 1936 si s-au desfasurat pe durata unei perioade de peste doi ani.
Stadionul a fost proiectat si construit de arhitectul Gheorghe Dumitrescu sub patronajul Aociatiei sportiv-culturale a CFR, dupa modelul celebrei arene londoneze "HighBury", cea care gazduia meciurile de acasa ale echipei Arsenal. Inaugurarea oficiala a "Potcoavei", care a fost considerata ulterior cea mai eleganta si incapatoare arena a fotbalului romanesc, a avut loc pe data de 10 iunie 1939 in acelasi timp cu Ceferiada organizata pentru a marca implinirea a 70 de ani de la punerea in circulatie a primului tren in Romania. "Botezul" il primise insa cu un an in urma iar aici se disputasera deja doua partide ale formatiei giulestene in cadrul Cupei Europei Centrale, ambele incheiate cu victorii, 4-0 cu Ujpest Budapesta si 2-1 cu Genoa.
Copie fidela dupa "Highbury"
La evenimentul prilejuit de inaugurarea "Potcoavei" au luat parte personalitati remarcabile contemporane ca Regele Carol al II-lea, Printul Mihai, Printul Paul al Greciei, membri ai Guvernului Roman, Consilieri Regali, inalti demnitari, personalitati proeminente ale vietii noastre publice, reprezentanti straini, care asistasera si la serbarea nationala de pe 8 iunie 1939, si neumerosi delegati ai cailor ferate europene. O buna perioada, spectatorii de la peluza vizionau meciurile in picioare, iar sub tribune existau circa 60 de loje pentru oficiali.
"Potcoava" a inceput sa se transforme din realitate in legenda pe la jumatatea anilor '80, cand a inceput construirea celei de-a doua peluze a stadionului, cea care poarta in prezent denumirea Peluza Nord. Initial a fost ridicata doar pe un cadru metalic, inchizandu-se, practic, stadionul, lucrarea fiind definitivata aproximativ 10 ani mai tarziu atunci cand arena si-a marit capacitatea de la 12 160 de locuri, cat avea in faza de "potcoava", la 19 100 de locuri, toate pe scaun, cat poate gazdui astazi Stadionul Valentin Stanescu - Giulesti. Arena de langa Podul Grant este numita asa, din 2001, in memoria celui care a fost goalkeeper-ul Rapidului (pe atunci CFR Bucuresti) si, ulterior, antrenorul care a adus primul titlu de campioana pentru echipa Rapid.
Stadionul este dotat cu instalatie de nocturna din vara lui 2000, cu ocazia prezentarii lotului antrenat pe atunci de Anghel Iordanescu, iar trei ani mai tarziu gazonul a fost schimbat in totalitate iar drenajul sau a fost adus la standarde occidentale. In consecinta, din 14 noiembrie 2003, Rapid dispune de cel mai bun gazon din Romania, care poate fi folosit pe orice vreme, chiar si selectionata Romaniei disputandu-si mai multe partide pe stadionul Rapidului, mai ales datorita acestui considerent.
Stadionul a intrat, de asemenea, intr-un amplu proces de refacere, s-a marit si modernizat tribuna oficiala, tribunele au fost inconjurate, in locul vechiului gard de protectie, cu un material plastic transparent (si rezistent), care asigura si o vizibilitate excelenta, dar si o protectie pe masura, iar acum este randul tribunei a II-a si a peluzei ... sa fie restructurate.
Pe gazonul arenei giulestene au pasit de-a lungul timpului echipe ca Juventus, Rapid Viena, Leeds United, Anderlecht, AC Napoli, Legia Varsovia, Totenham, Inter Milano, Charleroi, Eintracht Frankfurt, Karlsruhe, nu putine trebuind sa se recunoasca invinse de exuberanta formatie rapidista.
In ultimul sezon al CUPEI UEFA 2005-2006 au sosit in Giulesti si au plecat invinse PAOK Salonic, Feyenoord Rotterdam, Hertha Berlin si Hamburger SV.
Tribuna oficiala : 1021 locuri
Tribuna IA: 2326 locuri
Tribuna IB: 1614 locuri
Tribuna II: 5452 locuri
Peluza I (Sud): 4500 locuri
Peluza II (Nord): 4176 locuri
Total: 19.089 locuri

 

 
  Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID  ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...