RapidFans.Ro pagina se incarca
       
 
 


        REVISTA PRESEI ::: Luni 7 mai 2007

   
     FC RAPID Bucuresti


   2-3 la Cluj, cu CFR. Am "murit" frumos, dar . . .
          am "murit", și decepția e cu atât mai mare!


   Blestem, ghinion, neputință . . . Câte puțin din toate astea, cam asta e povestea Rapidului în acest sezon 2005-2006, care mai poate fi salvat doar de finala din 26 mai, de la Timișoara. Care "parafă", mai corectă, poate fi pusă pe faptul că iei gol, decisiv, în ultimele minute de joc, precum la Vaslui, cu Steaua sau la Bistrița? Sau că erorile de portari au cântărit din nou substanțial în fixarea rezultatului final?
  
   După cum începuse jocul de la Cluj, cu ratări mari ale lui Zicu și Mazilu, dar și cu gol al celui de-al doilea (min. 15 - "cap" inspirat, de pe "scurt", în diagonală, la centrarea lui Bădoi), se părea că echipa lui Răzvan Lucescu își va menține șansele la locul doi, diminuându-le la extrem pe cele ale ardelenilor. Care au renăscut, încet, încet, întorcând rezultatul din două lovituri de cap ale brazilianului Didy (min. 30 și 32), la care defensiva giuleșteană a asistat visătoare. Meciul s-a încins și a devenit pe alocuri electrizant, cei opt stranieri din formația de start a CFR-ului dând parcă o altă față echipei care, care dacă ar fi evoluat așa și contra Stelei, ar fi măturat pe jos cu trupa lui Olăroiu.
  
   Rapid a egalat imediat după pauză, prin Zicu (min. 48), și suspansul s-a dublat, ținând lumea cu sufletul la gură. Surdu și Mazilu au trimis mingea în bară, confirmând senzația că oricine ar fi câștigat, ar fi meritat, dar, la fel de bine, cine ar fi pierdut, ar fi fost nedreptățită. În cea de-a doua postură a fost trimisă, în cele din urmă, echipa bucureșteană, surprinsă de contraatacul clujean purtat de Semedo (mni. 84), care a trecut ca vântul printte Stancu și Maftei și apoi pe lângă indecisul Edel. Fără a-l putea acuza de rea-voință pe arbitrul Balaj, acesta a greșit în minutele de prelungiri, când n-a dictat cuvenitul penalty la hențul lui Sousa. Dar nici rezultatul de egalitate - pe care Rapidul l-ar fi meritat, de altfel - nu i-ar mai fi ajutat probabil pe giuleșteni în prinderea locului secund.
  
   CFR Cluj: Stăncioiu/cpt. - Tony, De Sousa, D. Toma, Fredy - M. Jose, Dani, P. Oliveira - Semedo, Didy (69 Cuellar; 83 V. Frunză), Surdu (77 Deac). Antrenor Cristiano Bergodi
  
   Rapid: Edel - M. Constantin, Maftei/cpt., Rada - Bădoi, Lazăr (66 Grigore), Măldărășanu, Perjă (57 I. Stancu) - Zicu, Buga (77 Moldovan) - Mazilu. Antrenor Răzvan Lucescu
  
   Arbitru: Cristian Balaj (Baia Mare)

   "Putea câștiga oricine"


   La finalul partidei de la Cluj, Răzvan Lucescu a vorbit despre "fragilitatea psihică" de care au dat dovadă jucătorii săi de-a lungul anului: "A fost un meci de care pe care, un meci foarte bun, aspru, spectaculos. S-au întâlnit două echipe foarte bune, putea câștiga oricare dintre ele. Asta este, viața merge înainte! Problema este că am avut 1-0 și, într-un singur minut, am primit două goluri care demonstrează fragilitatea psihică de care am dat dovadă pe tot parcursul acestui campionat".
  
   Despre faza din ultimul minut, în care Marius Constantin a cerut penalty la hențul în careu al unui jucător clujean, tehnicianul Rapidului a spus: "A fost penalty, nu mai comentez nimic, dacă vrea să comenteze domnul Copos, pentru că este patron, poate s-o facă, eu nu mai spun nimic".
  
   Ionuț Mazilu crede că, de acum, el și colegii săi vor lupta în ultimele etape pentru a mai salva imaginea șifonată a Rapidului: "Am luat un gol prostesc și nu ne-am mai concentrat cum trebuia. Am pierdut ca întotdeauna în ultimele minute. Cei de la Cluj s-au dăruit, probabil au fost un pic mai serioși ca noi. De acum e bun și locul 3, dar ne batem până la final și sperăm să mai ștergem din impresia asta pe care am lăsat-o în etapele care mai sunt de jucat."
  
   George Copos s-a arătat extrem de dezamăgit pentru acest eșec al echipei sale, declarând ironic că în agricultură echipa sa ar avea mai mult succes: "Am văzut azi un Rapid obosit. Nu este normal ca jucătorii să aibă crampe în minutul 60. Clujul a meritat victoria pentru că a intrat mai motivată pe teren. Ați văzut cu câtă îndârjire au jucat acești fotbaliști străini? Trebuie să mergem cu toții la agricultură. Eu sunt vinovat, asta este, întotdeauna cel care dă banii e răspunzător. Asta e valoarea Rapidului în acest moment".
  
   Vasile Maftei crede că echipa sa poate rata și locul trei, după eșecul de la Cluj. Ca răspuns la declarațiile lui George Copos, căpitanul Rapidului a spus: "Ce să mai facem acum? Să ne trimită pe toți la agricultură și să aducă pe alții. Am pierdut locul doi, dar s-ar putea să pierdem și locul trei".
  
   Ionuț Stancu a fost și el de părere că meciul putea fi câștigat de oricare dintre echipe și consideră ca George Copos are tot dreptul să fie supărat: "Am făcut ce nu trebuia să se întâmple: am pierdut! Putea câștiga oricine, a fost un meci frumos, deschis, pe care din păcate l-am pierdut noi. Toți suntem vinovați de acest eșec, nu doar Edel. Este normal ca domnul Copos să fie supărat. La înfrângere, are tot dreptul", a spus Stancu.



   "Putem pierde si UEFA"


   Viorel Moldovan a devenit sceptic în privinta sanselor rapidistilor de a mai prinde un loc în cupele europene.
   Esecul de la Cluj l-a facut pe Viorel Moldovan sa creada ca Rapid a iesit din cursa pentru locul 3, iar singurul obiectiv ramas accesibil pentru giulesteni este câstigarea Cupei României Timisoreana.
   "CFR a meritat victoria, pentru ca a fost mai buna decât noi. Noi nu am pierdut la Cluj locul 2, s-a pierdut mai demult. Este greu de crezut ca ne vom clasa si pe pozitia a treia la sfârsitul sezonului, mai ales ca adversarele noastre din campionat deja si-au luat un avans considerabil. Suntem la cinci puncte fata de Steaua si sase fata de CFR, iar asta spune tot. Noi riscam foarte mult în aceste momente, chiar sa ratam si participarea în Cupa UEFA", a spus Moldovan.
   Speriat de posibilitatea ca visiniii sa nu participe în viitoarea editie a cupelor europene este si Ionut Stancu. "Ar fi un dezastru daca nu ne-am califica macar în Cupa UEFA. Ar fi un lucru neplacut pentru toti rapidistii. Ne ramâne acum Cupa României, pe care trebuie sa o câstigam, chiar daca cei din Timisoara vor avea publicul de partea lor", a declarat mijlocasul.

   "George Copos are tot dreptul sa ne critice"


   "Ar trebui sa va apucati de agricultura!", le-a transmis Copos jucatorilor la sfârsitul partidei pierdute cu CFR Cluj. Antrenorul secund al giulestenilor, Viorel Moldovan, nu a fost deranjat de declaratiile patronului, sustinând ca acesta are dreptate: "Copos are tot dreptul sa ne critice. S-a gresit foarte mult la Cluj si e normal sa fie suparat". Vasile Maftei a avut însa puterea de a-i raspunde finantatorului din Giulesti. "Sa ne trimita pe toti la agricultura si sa aduca pe altii. Ce sa facem? Am pierdut locul 2, dar s-ar putea sa pierdem si locul 3", a spus capitanul visiniilor, afisând o mina trista.

   Scandal imens si la Cluj


   Rapidistii spun ca nu mai au încredere în arbitrii români dupa ce Balaj nu le-a dat penalty.
   Nici meciul dintre CFR Cluj si Rapid nu a fost lipsit de scandal. In prim-plan a fost o decizie luata de arbitrul partidei, Cristian Balaj.
   In minutul 89 al meciului, centralul a lasat jocul sa continue într-o faza în care echipierul lui CFR Cluj, Freddy, a atins mingea cu mâna în propriul careu dupa o recentrare pe spate a rapidistului Marius Constantin. Giulestenii au cerut hent, deci lovitura de la 11 metri. Parerile sunt împartite. Fiecare pare sa interpreteze faza dupa cum doreste, pentru ca unii sustin ca portughezul nu a intentionat sa loveasca mingea cu mâna si pozitia lui era fireasca, deoarece îl tatona pe adversar. Altii spun ca jucatorul clujenilor a lovit intentionat mingea cu mâna, iar pozitia în care s-a aparat nu a fost una normala. Pe lânga definitia simpla a hentului, arbitrii au cunostinta si de recomandarile venite din partea forului international.
   Astfel, centralul se poate ghida dupa mai multe indicii:
   1. Daca mâna s-a îndreptat spre minge sau mingea spre mâna;
   2. Daca mâinile (bratele) se afla într-o pozitie normala, fireasca;
   3. Daca jucatorul a încercat sa evite ca mingea sa-i loveasca mâna;
   4. Daca jucatorul a avut posibilitatea de a evita sa-i atinga mâna în momen-
tul în care mingea se îndrepta spre mâna lui.
   Cert e ca dupa acest joc de la Cluj rapidistii cer si la meciul din finala Cupei României, cu Poli Timisoara, arbitri straini. "Nu mai avem încredere în arbitrii români! Am tot încercat sa-i întelegem, dar nu se mai poate! A fost "11" metri clar pe final de meci, iar Cristi Balaj nu l-a dat! Corpodean o tine din smecherie în smecherie, iar Tudor a facut ce-a facut la Urziceni!
   S-au smecherit toti! Vrem arbitri straini la meciul cu Poli Timisoara", a rabufnit presedintele rapidist Constantin Zotta.
  
   Fostii arbitri FIFA Adrian Porumboiu si Ion Craciunescu au sustinut ca Balaj a gresit neacordând penalty pentru giulesteni. Acest lucru a iscat mânia sefului CCA, Gheorghe Constantin.

   DEFINITIA HENTULUI


   Se va acorda lovitura libera directa sau lovitura de pedeapsa daca un jucator joaca mingea în mod voit, în afara portarului, care are voie sa joace mingea în propriul careu
   Legile jocului de fotbal

   Cristian Balaj, arbitru FIFA


   Nu am simtit ca aparatorul joaca în mod voit balonul. Clujeanul a departat bratele pentru a arata ca nu el este cel care îl împinge sau dezechilibreaza pe jucatorul oaspetilor. Se vede clar ca nu mâna se duce spre minge, ci invers.

   Gheorghe Constantin, seful CCA


   Unii oameni (n.r.-Porumboiu si Craciunescu) fac mult prea usor aprecieri din fotoliu, din fata televizorului. Când erau ei arbitri nu le placea sa se aduca critici la prestatiile lor dupa imaginile tv. Eu astept rapoartele observatorilor.

   Victorie dupa 31 de ani contra Rapidului


   Echipa din Gruia nu mai învinsese pe Rapid Bucuresti din sezonul 1975-1976, când câstigase, de asemenea pe teren propriu, cu 1-0. De când echipa este finantata de Arpad Paszkany, clujenii mai obtinusera numai un punct din cele cinci partide, în egalul din etapa a III-a a sezonului 2004-2005. In alta ordine de idei, lovitura de începere la partida de sâmbata a fost data de fostii jucatori "feroviari" Marius si Sorin Bretan.



   Ionuț Stancu:
"Toți suntem vinovați de eșecul de la Cluj, nu doar Edel"


   Mijlocasul "alb-visiniilor" a declarat pentru Fanatik ca meciul de ieri putea fi cistigat de oricare dintre echipe si considera ca patronul Copos are tot dreptul sa fie suparat si sa-i trimita la agricultura:
  
   "Cam nasol. Am facut ce nu trebuia sa se intimple: am pierdut! Putea cistiga oricine, a fost un meci frumos, deschis, pe care din pacate l-am pierdut. Toti sintem vinovati de acest esec, nu doar Edel. Este normal ca domnul Copos sa fie suparat. La infringere, are tot dreptul", a spus Stancu.

   Vasile Maftei îi raspunde lui Copos:
"Sa aduca pe altii în locul nostru!"


   Capitanul Vasile Maftei crede ca echipa luI Razvan Lucescu poate rata si locul trei, dupa esecul de la Cluj, în fata elevilor lui Cristiano Bergodi. Dupa ce George Copos a declarat la finalul meci ca jucatorii ar trebui sa se apuce de agricultura, Maftei a spus:
  
   "Ce sa mai facem acum? Sa ne trimita pe toti la agricultura si sa aduca pe altii. Am pierdut locul 2, dar s-ar putea sa pierdem si locul 3".



   Viorel Moldovan se retrage

   de Ovidiu Ionescu

   Viorel Moldovan (foto) este hotarît sa agate ghetele în cui. Nici macar în cazul în care Rapidul se va califica în Liga Campionilor Moldovan nu va reveni asupra deciziei. Atacantul care va împlini în luna august 35 de ani recunoaste ca si-ar dori sa ramîna în Giulesti si ia în calcul inclusiv posibilitatea sa continue ca secund al lui Razvan Lucescu. Cu toate acestea, fostul international marturiseste ca, în viitor, ar fi posibil sa ajunga chiar si conducator de club, daca nu va avea succes ca antrenor.
  
   Reporter: Vio, se încheie și acest sezon, cum a fost pentru tine?
   Viorel Moldovan: A fost un campionat interesant, disputat, chiar dacă titlul a fost cîștigat de Dinamo din tur. Au profitat de pașii noștri greșiți și de cei ai steliștilor. Pentru locul doi lupta se va da pînă la capăt. Oricum, nu înțeleg de ce toată lumea crede că acest loc doi te duce în Liga Campionilor și uită că mai sînt și tururi preliminare. Și dinamoviștilor le va fi foarte greu acum să ajungă în grupe.
  
   Reporter: Crezi că e imposibil să depășești acei adversari foarte bine cotați?
   Moldovan: Îți trebuie un lot puternic și valoros pentru a ajunge acolo. Nici Dinamo, nici Steaua și nici Rapidul nu pot face față. S-a văzut la Steaua care e nivelul nostru. Poți să bați pe cineva dacă îi prinzi într-o zi proastă. Dar după ce am urmărit semifinalele din acest an, agresivitatea, pressing-ul, viteza de joc, am rămas uimit. E greu pentru jucătorii români să facă față. Trebuie să mai treacă mult timp pînă vom fi și noi pregătiți.
  
   Reporter: Să revenim la tine. Vara trecută te-ai retras, dar ai fost convins să te întorci pe gazon. Îți pare rău?
   Moldovan: Nu regret absolut deloc. Aveam o datorie morală. Mă bucur că m-am întors aici, unde m-am simțit și mă simt atît de bine. În plus, sînt mulțumit de felul în care am jucat. Rapid a încîntat prin ceea ce a arătat în teren. Toată lumea a fost impresionată. Păcat că nu am fost pragmatici, dar pînă la urmă e doar fotbal, și așa ar trebui să fie peste tot.
  
   Reporter: Ce se va întîmpla la finalul acestui sezon cu Viorel Moldovan?
   Moldovan: Vom vedea în următoarele săptămîni. De jucat nu mai vreau să joc, pentru că îmi stă capul la altceva, la antrenorat. Nu e bine să o lungești prea mult, să riști să devii ridicol. Mi-e greu să mă mai concentrez, să mă motivez. Pentru un atacant e greu și nu vreau să forțez lucrurile. A venit momentul să fac altceva.



   11 PUNCTE PIERDUTE IN ULTIMELE 10 MINUTE!


   Autor: Razvan Scarlat
   De la inceputul campionatului, si pina cu patru etape inainte de finalul sezonului, formatia antrenata de Razvan Lucescu a pierdut, in ultimele zece minute ale partidelor, nici mai mult, nici mai putin de 11 puncte! In aceste meciuri jucatorii "alb-visinii" ba au fost egalati in ultimele minute, pierzind doua puncte, ba au primit golul care le-a adus infringerea, nealegindu-se cu nici macar un punct in respectivele partide. Realizind un calcul simplu, daca adaugam in clasament aceste 11 puncte pierdute pe final, Rapidul ar fi fost confortabil pe locul doi, si ar fi putut spera chiar la titlu!
  
   Iata si partidele care au dus Rapidul pe locul patru in clasament si din cauza carora ar putea rata cupele europene:
  
   Etapa 7: Steaua - Rapid 1-1 (Oprita 83 / N. Grigore 22)
   Etapa 18: Rapid - Pandurii 1-1 (Griffiths 62 / Vintilescu 93)
   Etapa 19: Jiul - Rapid 1-0 (Vrajitoarea 86)
   Etapa 23: FC Vaslui - Rapid 1-1(Buhaescu 84 / Mazilu 61)
   Etapa 24: Rapid - Steaua 2-3 (Ganea 40, Zicu 66 / Thereau 21, Badea 58, Ochirosii 84)
   Etapa 28: Gloria - Rapid 3-3 ( Muresan 41, Zaharia 55, Bad 89 / Maldarasanu 7, Buga 54, 69)
   Etapa 30: CFR Cluj - Rapid 3-2 (Didi 31, 32, Semedo 84 / Mazilu 15, Zicu 49)

   RAPID SAU CUM SE POATE RATA TOTUL CU TONE DE INVESTITII


   Copos a surprins pe toata lumea in acest sezon cind a investit masiv in Rapid. Mai mult poate decit o facuse in precedentele trei campionate. E drept ca o parte din bani a venit din transferul lui Daniel Niculae la Auxerre, dar la fel de adevarat este ca patronul Rapidului chiar a facut achizitii "grele". Nume ca Mazilu, Costin Lazar, Griffiths, Sapunaru si nu in ultimul rind golgeterul Ionel Ganea l-au fortat pe Copos sa bage mina adinc in buzunare. "Avem cea mai buna echipa din campionat, dar si cea mai fraiera", a spus, in nenumarate rinduri, boss-ul din Giulesti. Subscriu, cu mici rezerve, la declaratia lui.
  
   Nu e insa suficient sa aduci jucatori pe bani multi. Fotbalul de azi inseamna si suflet. Iar la Rapid, de ceva timp, sufletul l-a reprezentat grupul si Razvan Lucescu. Pe junior, Copos l-a bestelit aproape continuu. S-a schimbat oarecum in ultima vreme, nu-l mai mingiie pe cap, ci prin declaratii sforaitoare despre proiecte viitoare, dar ceva s-a erodat si la Razvan. Nu poti fi de piatra, oricit ai dori. Sa luam doar ultima greseala a patronului rapidist. Cea din saptamina premergatoare meciului de la Cluj. Aproape in fiecare zi, Copos l-a atacat pe Gigi Becali. Pentru Copos conta mult mai mult partida Stelei de la Urziceni, decit a propriei echipe sub Feleac. Ca Gigi a cumparat Urziceniul, ca nu mai stiu cite alte orase "si-a tras" latifundiarul din Pipera, dar foarte putine cuvinte ale lui Copos despre "decisivul" de la Cluj. Si cind stai cu lopata in gradina altuia, se intimpla sa se surpe pamintul din propria ograda. Asa s-a intimplat in cazul Rapidului. Iar Copos are partea sa importanta de vina.
  
   Scriam la inceputul returului ca, in lupta dintre Steaua, Rapid si CFR Cluj, una dintre bucurestene va termina a patra. E greu de crezut ca giulestenii vor scapa de aceasta pozitionare. Pentru ca George Copos a gresit mai mult decit Becali. A gresit si el, au gresit si jucatorii, a gresit si Razvan Lucescu. Fiecare, cu proportiile sale. Ei bine, Rapid se afla in situatia ca, in sezonul in care a investit cel mai mult, sa rateze Europa. Un paradox. Totul se joaca pentru "visinii" intr-o finala de Cupa, in fata a 40.000 de timisoreni fanatici, care asteapta de 15 ani biletul de Europa.
  
   P.S.: Doua greseli mari de arbitraj din partea celor mai buni arbitri romani ai momentului. Balaj "nu a vazut" un penalty pentru Rapid in minutul 93 de la Cluj, Tudor "a vazut" unul inexistent pentru Steaua. Daca nu era vorba despre ei, toti sareau in sus ca sint minjiti. Asa... Sa conchidem ca si greselile "fluierasilor" sint omenesti, chiar daca ele stabilesc ierarhii. Fac parte din regula jocului.



   Intertoto?


   Rapid are șanse mici la locul 3 și dacă pierde finala Cupei ar putea să joace doar în a treia competiție europeană
   Eșecul de sîmbătă de la Cluj a compromis, în mare parte, șansele Rapidului de a termina campionatul pe unul dintre primele trei locuri. Giuleștenii sînt în pericol să rateze participarea într-o cupă europeană după sezonul în care au făcut cele mai costisitoare transferuri din istoria clubului.
   Ultima șansă pe care rapidiștii o au la îndemînă e cîștigarea Cupei, în finala cu Poli Timișoara. Pentru Rapid nu va fi însă deloc ușor să-și adjudece trofeul care i-ar asigura biletele de Cupa UEFA, întrucît ultimul act se dispută chiar pe Bega, în fața suporterilor lui Poli. În plus, giuleștenii nu știu încă dacă în finala Cupei o să reapară în poartă Dani Coman. Portarul titular mai are de stat o săptămînă din cauza unei accidentări, după care își va relua antrenamentele. 26 mai, data finalei, e termenul optimist la care Coman ar putea reveni pe teren. Situația ingrată din clasament și perspectiva unei finale de Cupă pe terenul lui Poli Timișoara i-ar putea convinge pe oficialii rapidiști să se înscrie în Intertoto.
  
   11 goluri au primit Apoula și Marinescu în ultimele 5 meciuri din Liga I
  
   "Lista pentru Intertoto trebuie trimisă la UEFA pînă pe 4 iunie, deci echipele care vor să se înscrie mai au timp s-o facă"
   Florin Prunea, director de Relații Internaționale al FRF

   Titular după 9 luni!


   După ce Edel Apoula și Andrei Marinescu au greșit, pe rînd, în ultimele partide în care au apărat, miercuri, cu Oțelul, va fi titularizat Mihai Mincă. Ultimul meci în care Mincă a apărat poarta primei echipe a Rapidului a fost cel cu Steaua (0-1), din Supercupă, întîlnire disputată în urmă cu 9 luni! Portarul transferat de giuleșteni de la Alba Iulia a fost acuzat atunci că a greșit la golul marcat de Oprița în finalul întîlnirii.

   Perjă e suspendat


   Răzvan Lucescu nu va conta contra Oțelului pe Dănuț Perjă. Fundașul stînga a acumulat patru cartonașe galbene și e suspendat. În locul său va fi titularizat miercuri Ionuț Stancu, cel care a greșit la golul marcat de Semedo în finalul jocului de la Cluj. Stancu l-a talonat în acea fază pe portughez și a încercat să-l oprească departe de poartă, dar a ratat intervenția.

   Moldovan, la Sportul sau la Național


   Viorel Moldovan e decis să renunțe la sfîrșitul campionatului la cariera de jucător și să continue doar ca antrenor. Actualul secund al lui Răzvan Lucescu e dorit de Sportul Studențesc și de FC Național.
   "Mi-ar plăcea să antrenez Rapidul, dar nu depinde numai de mine și o decizie o voi lua după finalul acestui sezon", a spus recent Moldovan pentru Știrile Sportive ale Antenei 1.







Echipa "Revista presei "RapidFans.RO

 

 
 
     
Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...