REVISTA PRESEI ::: miercuri 7 martie 2007



Prosport


    Suporterii rapidisti se ofera sa plateasca chiria arenei Giulesti
    INTENTIE Aflānd ca clubul giulestean ar putea fi evacuat de pe stadionul "Giulesti", din cauza restantelor pe care le au fata de CS Rapid, echipa condusa de Mihai Zaharia, fanii giulestenilor vor sa ia atitudine. "Domnule Copos, poate nu stiti, dar acum Rapid are nevoie de dumneavoastra ca investitor. Domnule Valvis, sunteti printre actionari? Cum puteti fi nepasatori? Daca nu se gasesc bani la dumneavoastra, domnilor cu milioane de dolari, aaa uitasem, va numiti si investitori, poate e cazul si timpul ca NOI, SUPORTERII sa īncepem sa strāngem banii necesari achitarii datoriilor", se noteaza īntr-o scrisoare deschisa publicata de site-ul suporterilor rapidisti RapidFans.RO
   
    Cazul Pancu / Damian: "Rapidul risca excluderea din federatie"
    Pancu, "marul discordiei" intre Rapid si Poli Iasi
    EXCLUSIV Avocatul iesean care a cāstigat "duelul" cu Rapid dezvaluie pentru ProSport culisele reusitei
    Stefan Damian s-a ocupat de litigiul dintre Poli Iasi si Rapid īn cazul Pancu de sapte ani, fiind contributie decisiva īn cāstigarea banilor de catre ieseni. Acesta sustine ca
    Rapidul risca excluderea din federatie īn cazul īn care nu ahita Politehnicii Iasi suma de 189.500 de dolari īn 30 de zile de la stabilirea deciziei.
    De sapte ani de cānd Poli Iasi si Rapid Bucuresti se judeca īn Cazul Pancu, desi pe la conducerea clubului din Copou s-au perindat mai multi presedinti, de caz s-a ocupat un singur avocat.
    Stefan Damian a preluat cauza īnca de la īnceput, a crezut īn sansa Politehnicii de a recupera banii de la Rapid, s-a batut uneori chiar si cu morile de vānt, dar īn cele din urma a īnvins. īn special datorita insistentelor avocatului Damian, Poli a cāstigat procesul cu giulestenii si asteapta acum cei aproape 190.000 de dolari de pe urma transferului lui Pancu.
    "Am crezut īnca de la īnceput īn sansa noastra de a recupera acesti bani si de aceea m-am zbatut atātia ani. Indiferent cine a fost presedinte la club, am insistat cu acest proces pentru ca stiam ca īl vom cāstiga. Dupa sapte ani de judecata la nivelul comisiilor federale si a instantelor penale din Iasi, clubul din Copou a reusit sa obtina obligarea Rapidului de a achita suma de 189.500 de dolari, restanta din cei 300.000 de dolari cāt era datoria totala īn urma transferului lui Daniel Pancu de la Rapid, la Cesena. Pentru a solutiona litigiul a fost nevoie de declararea falsa a unuik īnscris īntocmit de fostul presedinte Vasile Drutca, fapt hotarāt de Curtea de Apel Iasi, care l-a condamnat pentru fals si uz de fals. Actul care fusese temeiul respingerii de cater Comisia de Apel si īn baza caruia fusese respinsa cererea Politehnicii a permis revizuirea hotarārii date īn anul 1999 de catre Comisia de Apel, solutie mentinuta de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal si implicit obligarea clubului Rapid la achitarea sumei datorate. Banii trebuie achitati de catre clubul giulestean īn maximum 30 de zile, altfel Rapid va suporta sanctiuni extrem de severe ce pot duce pāna la excluderea din Federatia Romāna de Fotbal, conform legilor īn vigoare", a declarat Damian īn exclusivitate pentru ProSport.
   
    Baird a facut plingere penala
    Dupa ce a aflat ca presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ca Ganea nu poate fi suspendat daca nu exista o proba video īn cazul incidentului cu Baird, atacantul australian al Universitatii a facut ieri o vizita la Institutul de Medicina Legala din Craiova. "Daca nu mi se face dreptate īn fotbalul romānesc, atunci Ganea sa fie pedepsit penal pentru faptele sale. In Australia mai sunt loviti juniorii de antrenori, dar n-ai sa vezi bataie īntre adversari. Nu cer suspendarea lui Ganea, dar vreau dreptate", a declarat Michale Baird. Fotbalistul de la Antipozi s-a luat la cearta cu Ianis Zicu īn pauza meciului cu Rapid, moment īn care Ganea a venit la el si l-a lovit cu pumnul īn gura. Plangerea lui Michale Baird a fost facuta la sediul Politiei din Craiova.
    Conducerea Universitatii Craiova, formata din Adrian Mititelu, Ion Geolgau si Michael Baird vor fi convocati miercuri la Comisia de Disciplina, unde este chemat si Ionel Ganea. Adrian Mititelu si Geolgau vor fi nevoiti sa raspunda si pentru acuzatiile aduse la adresa arbitrilor din meciul Rapid - Universitatea Craiova, scor 0-0.
   
   
Rapidisti.ro


    Robert Ilyes - carte de vizita
    Data nasterii: 04.02.1974,Miercurea Ciuc
    Īnaltime : 1,78m
    Greutate : 70Kg
    Numar tricou : 11
    Postul : mijlocas
    Debut īn Divizia A : 02.08.1997 Foresta-FC Arges 1-2
    Debut la RAPID : 10.03 2002 RAPID-UMT 6-0
    A mai jucat la :
    CSS Tractorul
    Miercurea Ciuc (1990 - 1991)
    Rapid Miercurea Ciuc (1991 - 1992)
    Muresul Toplita (1992 - 1993)
    Harghita Odorhei (1993 - 1994)
    Foresta Falticeni (1995 - 1997)
    Foresta Falticeni (1997 - 1999)
    Astra (1999 - 2002)
    Rapid (2002 - 2006)
   
    Visul din copilarie al mijlocasului nascut la Miercurea Ciuc s-a īndeplinit abia dupa ce a " tradat " hocheiul pentru fotbal : victorie īmpotriva rivalilor din Ghencea. Despre
    Robert se spunea ca si atunci cānd juca mai slab reusea sa fie util echipei. Asta spune mult despre devotamentul unui jucator pe care tribuna Giulestiului l-a adoptat repede, fiind greu de rememorat vreun moment īn care suporterii sa-l fi contestat.
    "Mi-am īnceput cariera de sportiv la 7ani, ca orice copil din zona, ca hocheist . Visam ca īn fata unui patinoar cu 2-3000 de oameni īn tribune sa bat Steaua, dusmanul de moarte al ciucanilor. Mi-am dat seama ca din punct de vedere fizic nu am sanse si am trecut la fotbal. M-am orientat bine pāna la urma si am ajuns sa īmi indeplinesc visul. Am batut Steaua īn fata a 15-20.000 se oameni."
    Despre povestea transferului sau īn Giulesti :
    "La sfārsitul anului 2001, īn ultima etapa, am jucat cu Astra īn Ghencea si Multescu m-a scos pe mine tap ispasitor pentru un gol la care gresise fiu-sau, Catalin. M-am certat cu antrenorul si am cerut apoi conducerii sa ma lase sa plec, pentru ca nu mai puteam lucra cu Gigi Multescu " .
    Robert Ilyes despre RAPID, pe vremea cīnd juca īn Giulesti. " Īnseamna a doua mea casa, unde ma simt excelent. Aici simt ca fanii sunt alaturi de noi si ca, de cele mai multe ori, ne īmping spre victorie. Tribuna Rapidului conteaza enorm pentru echipa. Acasa, mobilizarea noastra este alta cānd auzim vuietul si īncurajarile tribunelor .
    Poate de aceea rezultatele noastre de pe Giulesti difera atāt de mult de cele din deplasare. Asta nu īnseamna ca afara nu le simtim aportul, dar atmosfera din Giulesti nu se compara cu nimic ".
    Despre postul unde se simte cel mai bine : " Ori īn spatele vārfurilor, ori ca extrema , dreapta sau stīnga ".
   
    Exclusiv / Robert Ilyes: "Nu ma retrag din fotbal pāna nu mai aud o data galeria Rapidului scandāndu-mi numele "
    A dat pucul si crosa pe balonul de fotbal, dar nu ar da galeria rapidista pe nimic din lume. Fostul idol al tribunelor a dorit sa transmita un mesaj fanilor alb-visinii prin intermediul site-ului nostru.
    "Mi-e dor de Rapid, de atmosfera unica din Giulesti si de suporteri. Nu ma retrag din fotbal pāna nu mai aud o data galeria scandāndu-mi numele, cum facea la fiecare īnceput si final de meci."
   
    Exclusiv: Robert Ilyes: "Nu exista nici un antrenor atāt de sufletist, cum e Razvan, īn Divizia A"
    Robert Ilyes si-a īnceput cariera sportiva ca hocheist īn orasul sau natal, Miercurea Ciuc, dar si-a dat seama ca din punct de vedere fizic nu are nici o sansa, dupa cum īnsusi afirma, si s-a reorientat. A ajuns la Rapid la sfārsitul anului 2001, de unde a plecat īn 2006 īn Azerbaidjan. Fostul mijlocas rapidist a povestit īn exclusivitate pentru site-ul nostru care este relatia dintre patronul echipei azere si jucatori. "Ca Razvan Lucescu nu mai e nimeni īn Divizia A, este un antrenor foarte bun si foarte sufletist.
    Nu vreau sa comentez faptul ca īsi doreste sa paraseasca Giulestiul la vara, el stie mai bine ce are de facut, īl īnteleg totusi pentru ca presiunea pusa de domnul Copos este mare. Eu nu as rezista sa fiu antrenor, nu numai la Rapid, la orice echipa. Este un stres mult prea mare. Patronul de la Hazar Lankaran nu se baga deloc, nu are nici o treaba, vine la meci cu elicopterul, aplauda, ne da prima si se īntoarce la Istanbul unde are afacerile lui."
   
    Exclusiv / Robert Ilyes: "La vara ma īntorc īn tara. Mi-e greu fara familia mea lānga mine"
    Fostul rapidist, Robert Iyes, a parasit Giulestiul la īnceputul anului trecut pentru echipa din Azerbaidjan, Hazar Lankaran. Rapid era calificata īn primavara europeana, cu toate acestea, mijlocasul īn vārsta de 33 de ani a ales sa plece din Giulesti, luānd īn calcul aspectul financiar. Cu doua luni jumatate īnaintea exipirarii contractului cu gruparea azera, ex-giulesteanul a declarat īn exclusivitate pentru site-ul nostru ca īsi doreste sa revina īn tara.
    "Suntem pe primul loc, iar acum doua zile ne-am calificat īn semifinalele Cupei. Vreau sa cāstig campionatul si cupa si sa mā īntorc īn tara. M-ar tenta o revenire la Rapid, dar sunt dispus sa iau īn calcul si alte variante. Joc titular meci de meci, mai am doua luni si jumatate de contract si astept sa revin īn tara, mi-e dor de acasa. Limba lor este foarte dificila, dar, avānd īn echipa jucatori din Belarus, Georgie, Lituania, la sedinte,antrenamente, vorbim īn ruseste."
    "Am pastrat legatura cu Maldarasanu, Perja, Maftei, Razvan, Dinu Gheorghe. Nu stiu daca pot sa spun ca regret ca am ratat calificarea cu Rapid īn sfeturile Cupei UEFA.
    Am ales sa plec īn Azerbaidjan pentru mine si pentru famila mea, finaciar vorbind. Īnsa mi-a fost greu, fara ei acolo, dupa ce īmi expira contractul ma īntorc acasa", a mai spus Ilyes.
   
   
Spt.ro


    Neconvingator
    Autor: Mihai Voinea, Cristian Dinu
    Revenit dupa accidentarea din partida cu Hertha, a editiei trecute de Cupa UEFA, Marius Maldarasanu nu a depasit cele sase luni de inactivitate, nereusind sa revina la forma initiala. Altadata ovationat, Malda nu mai este dorit acum in primul unsprezece de catre suporteri. Locul sau in echipa ar putea fi luat de Grigore, Emil Dica sau Romeo Stancu.
    Mijlocasul Marius Malda- rasanu a avut ghinionul de a se accidenta in apogeul carierei sale, in plina campanie Europeana. Exact intr- o perioada in care era liderul din vestiar al giulestenilor si, cel mai important, un veritabil conducator de joc, adesea cu executii fenomenale din lovituri libere.
   
    Si-a revenit fizic dupa sase luni, dar, ca prezenta in joc, nu a convins deloc, desi tehnicianul Razvan Lucescu a mers de fiecare data pe mina lui. Dupa ce a fost schimbat in cele doua meciuri de campionat, dar si in Cupa, pentru jocul slab, Marius si-ar putea pierde cit de curind locul de titular in formatia alb-visinie. Asta si pentru ca, altadata accidentati, Grigore si Dica sint apti de joc, iar Romeo Stancu va fi si el complet refacut in scurt timp.
   
    "Am suferit chiar inainte de meciul cu Craiova o contractura la piciorul sting si a trebuit sa stau in tribune, desi, in mod normal, as fi stat pe banca. Miine reiau antrenamentele si o sa fiu cu siguranta apt pentru partida cu UTA", a declarat Grigore, jucator ce a evoluat de fiecare data satisfa cator in acest campionat, marcind si trei goluri.
   
    Emil Dica a fost laudat de Razvan dupa perioada de pregatire, demonstrind ca poate aduce un plus de viteza ca mijlocas central. Mai mult, si Romeo Stancu, titular inainte de accidentarea de acum sase luni, este motivat si gata sa-si recapete un loc in prima echipa: "Si in prezent pot sa intru pe final de meci, dar in cea mai buna forma o sa fiu in aproximativ trei saptamini. Eram titular inainte sa ma accidentez si e normal sa-mi doresc din nou un loc in echipa. Pentru asta, trebuie sa fiu pregatit fizic si psihic".
   
    Inconstanta lui Maldarasanu i-a adus huiduieli din partea publicului in ultimele partide, in timp ce colegul sau din centrul liniei mediene, Costin Lazar, devine, treptat, unul dintre cei mai iubiti giulesteni si titular incontestabil.
   
    RICA RADUCANU:" Jocul Rapidului arata bine in acest moment, dar are, totusi, o viteza in minus la mijloc."
    GIGI CORSICANU (presedintele Ligii Suporterilor Rapidisti):" Nu trebuie sa uitam ce a facut Malda pentru Rapid, dar antrenorul stie cel mai bine ce sa faca si e normal sa evolueze jucatorii care sint in forma."
   
    Craiova, cu martori
    Astazi, la sediul LPF, se va intruni Comisia de Disciplina, principalul subiect pe ordinea de zi fiind memoriul depus de Universitatea Craiova impotriva lui Ionel Ganea, acuzat ca l-ar fi lovit cu capul in gura pe australianul Michael Baird, in pauza meciului dintre Rapid si Craiova. In conditiile in care conducerea giulesteana neaga incidentul, cei de la Craiova vor aduce si martori pentru a dovedi ca jucatorul lor a fost agresat de catre atacantul alb-visiniilor.
   
    Astfel, alaturi de delegatul Gheorghita Geolgau si de Michael Baird, la comisie se vor prezenta si Jeremie Njock, dar si doctorul Claudiu Stamatescu, cel care i-a cusut buza australianului, in calitate de martori. Oltenii vor avea insa si invinuiti in cadrul sedintei de la Comisia de Disciplina, unde au mai fost convocati patronul Adrian Mititelu si tehnicianul Stefan Stoica.
   
    Primul va trebui sa explice acuzatiile pe care le-a facut la adresa arbitrilor, iar antrenorul va fi judecat dupa ce a fost trimis in tribune de catre centralul Vasile Bratu. De asemenea, Universitatea risca si o noua suspendare a terenului, deoarece, la pauza meciului Craiova - Rapid, suporterii au aruncat cu diverse obiecte in brigada de arbitri si in jucatorii rapidisti.
   
    Vine Moratti!
    George Copos nu a avut prea mult noroc in tratativele pe care le-a purtat in Italia cu presedintele Interului, Massimo Moratti, pentru transferul definitiv al lui Zicu in Giulesti, insa sustine ca lucrurile se vor rezolva in curind. "Deocamdata, nu am rezolvat problema cu Zicu, dar o voi face la Bucuresti. Peste o luna, la sfirsitul lui martie sau inceputul lui aprilie, Moratti vine aici pentru afaceri in domeniul energiei alternative. S-ar putea chiar sa facem afaceri impreuna, dar este prea devreme sa vorbim despre asta acum. Eu ma bucur ca a acceptat sa vina la Bucuresti", a declarat patronul giulestenilor.
   
    Griffiths, la Pitesti
    Dupa ce s-a plimbat mai bine de o saptamina prin China, unde trebuia sa fie imprumutat, australianul Ryan Griffiths va ajunge, din cite se pare, sub comanda lui Dorinel Munteanu, la Pitesti. Atacantul Rapidului se va intoarce astazi in tara pentru a negocia o intelegere pina in vara cu FC Arges. "Am obtinut acordul clubului Rapid pentru a negocia cu jucatorul un imprumut pina in vara. Il asteptam pe Griffiths sa se intoarca pentru a demara negocierile si sint sanse mari sa ajunga la Pitesti", a declarat vicepresedintele argesenilor, Paul Cazan.
   
    Interesant este ca australianul a mai fost dorit in Trivale si inainte de inceperea campionatului, insa a plecat in China, unde i s-a promis un contract extrem de avantajos.
    Marcel Popescu, impresarul jucatorului, sugereaza ca acesta a fost pacalit si ameninta cu dezvaluiri, odata ce atacantul va reveni din Asia. Situatia celuilalt giulestean plecat in China, Lucian Burdujan, ramine sub semnul incertitudinii, acesta aflindu-se inca pe tarim asiatic.
   
    "Stau in hotel si astept sa vad daca se mai rezolva ceva", a declarat atacantul. Nu este exclus ca fostul nemtean sa ajunga si el la Pitesti, unde a mai fost dorit in aceasta iarna.
   
    Rica, in Parlament
    Marea glorie a Rapidului, portarul Rica Raducanu, aflat intr-o stare buna de sanatate dupa recentele afectiuni la inima, urmindu-si constiincios tratamentul. El va participa in Parlament, in zilele urmatoare, ca trimis al Primariei Bucuresti, la o discutie despre violenta in sport. "Voi vorbi pe aceasta tema in Parlament. Multi n-au ce cauta la manifestatii sportive, pentru ca vin special sa creeze scandal. Daca tot vin, atunci trebuie bagati intr-un colt si trebuie supravegheati strict", a declarat Rica.
   
   
Fanatik.ro


    GRIFFITHS SI BURDUJAN FARA ECHIPE
    In urma cu doua saptamini, Griffiths si Burdujan au plecat in Asia sa-si gaseasca echipe, insa fara succes. De altfel, australianul, care a sustinut probe de joc la patru echipe, va reveni in tara in cursul zilei de azi. Nici Burdujan, curtat intens si de pitesteni in pauza de iarna, nu a avut sorti de izbinda, informeaza Pro Sport.
   
    Marcel Popescu
    "Este combinatia Rapidului, eu nu stiu prea multe. Din cite am inteles, ar fi trebuit sa se duca in China pentru a semna un contract. Eu i-am spus sa nu mearga daca nu este o treaba sigura"
   
    Constantin Zotta
    "Nu este inca sigur ca cei doi se vor intoarce, mai este timp ca imprumuturile lor sa se finalizeze"
   
   
Fotbal.net


    Antrenorul Rapidului, Razvan Lucescu, a vorbit in emisiunea Fanatik Show, la care a fost invitat duminica seara despre modul diferit in care se judeca diverse situatii in functie de numele echipei. Lucescu jr. sustine ca nu exista egalitate intre echipe:
   
    "Exista prea multe compromisuri, nu se mai poate asa ceva. La unii se judeca intr-un fel, la altii cu totul diferit. Anul trecut noi am facut apel pentru o suspendare a lui
    Viorel Moldovan, insa nu s-a intamplat nimic. Insa, lui Goian de la Steaua i s-a redus pedeapsa. Nu se poate asa. Trebuie ca la inceputul campionatului sa se spuna stop compromisurilor."
   
    Visinii ii sar in apararea colegelui lor Ionel Ganea dupa ce oficialii Craiovei au depus un memoriu impotriva atacantului din Giulesti. Acuzat ca l-ar fi lovit pe australianul
    Baird, Ganea este aparat de Constantin Zotta, care nu intelege de ce oltenii au sesizat Comisia de Disciplina pentru un incident nevazut de nimeni, informeaza RTV.
   
    Secretarul general al giulestenilor, Constantin Zotta a ramas surprins cand a aflat ca oltenii reclama un incident intre Ganea si Michael Baird, la meciul U Craiova - Rapid.
    "Chiar sunt surprins, eram pe culoar cu Geolgau si cu Fane Stoica, nu s-a intamplat nimic si am ramas surprins cand am vazut ca reclama ceva la cabina arbitrilor", a spus Constantin Zotta.
   
    Craiovenii au depus un memoriu in urma caruia Ganea va fi foarte probabil judecat de Comisia de Disciplina. Oficialul rapidist crede ca Baird s-a accidentat la o faza de joc, si spune ca va merge la Comisie pentru o altercatie pe care nimeni nu a vazut-o.
   
    "Nu a vazut nimeni, in afara domnului Mititelu, care era la oficiala", a incheiat directorul general al Rapidului.
   
    Invitat aseara in emisiunea Fanatik Show, tehnicianul Razvan Lucescu a comentat informatia conform careia atacantul rapidist Ionel Ganea l-ar fi lovit cu capul in gura pe jucatorul Universitatii Craiova, Michael Baird:
   
    "Nu stiu daca Ganea l-a lovit pe Baird, stiu insa de existenta altor gesturi din teren ale jucatorilor catre mine, dar nu mi-am permis niciodata sa jignesc jucatorii, stiu de momentele care se petrec in pauza intre jucatori", a spus Lucescu jr.
   
   
Gandul.ro


    Copos va negocia cumpararea lui Zicu direct cu Massimo Moratti
    Patronul Rapidului, George Copos, vrea sa il cumpere pe Ianis Zicu, jucator imprumutat de la Inter Milano, urmand sa discute situatia acestuia cand patronul clubului italian, Massimo Moratti, va sosi la Bucuresti, peste o luna. "Deocamdata nu am rezolvat problema cu Zicu, dar o voi face la Bucuresti. Peste o luna, la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, Moratti vine aici pentru afaceri in domeniul energiei alternative. S-ar putea chiar sa facem afaceri impreuna, dar este prea devreme sa vorbim despre asta acum. Eu ma bucur ca a acceptat sa vina la Bucuresti", a spus Copos. Zicu a fost cumparat de clubul Internazionale Milano, in ianuarie 2004, de la Dinamo, in schimbul sumei de un milion de dolari. Imediat dupa perfectarea transferului, gruparea din Milano l-a imprumutat la AC Parma, unde a evoluat pana in ianuarie 2005, cand Inter l-a cedat tot sub forma de imprumut la Dinamo. In luna iulie a anului 2006, Inter l-a imprumutat pentru un sezon pe Zicu la Rapid, echipa pentru care atacantul a marcat sase goluri in Liga I. Rapid plateste 150.000 de euro din salariul de 600.000 din contractul atacantului cu Internazionale. (D.R.)
   
   
Cotidianul

   
   
    Inchisoare pentru o petarda
    Viorel Dobran
   
    Toate cluburile vor fi obligate sa rezilieze contractele cu jandarmii si sa incheie altele cu firme private de paza pentru securitatea pe stadioane.
    O petarda a dus la reprogramarea derby-ului handbalistic Dinamo-Steaua, tot o actiune a suporterilor pasionati de pirotehnie determinind echipa de hochei pe gheata HC
    Miercurea-Ciuc sa se retraga de pe patinoar la un meci cu Steaua. La sfirsitul saptaminii trecute, fanii olteni au aruncat cu sticle dupa arbitru la meciul cu Rapid, iar dinamovistii au fost alungati cu pietre din Timisoara. Chiar daca huliganii autohtoni nu si-au aratat inca muschii de dimensiuni europene, incidentele fiind destul de izolate si de mult mai mica amploare, autoritatile au pregatit un proiect de lege antiviolenta in sport care sa mai taie din apetitul ultrasilor.
   
    Modelul englezesc cu garduri
    In faza de laborator, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, sustinea ca se va adopta modelul englezesc, fara jandarmi care, prin uniforma, sa incite la violenta, si cu recidivisti care sa dea cu matura prin sectia de politie la ora desfasurarii meciului. Acum, cind proiectul a ajuns in Camera Deputatilor, doar o parte din prevederile britanice se mai regasesc pe hirtie. Astfel, imaginile de la meciurile din Premier League, in care fanii respira in ceafa extremelor, nu vor fi vazute in Ro-mania, recomandarea din actul normativ fiind ca organizatorii sa dispuna "ridicarea unor garduri sau a altor obstacole rezistente, care sa delimiteze suprafata de joc si obstacolele din tribuna".
   
    Tot cluburile trebuie sa opreasca recidivistii
    Huliganii care comit frecvent acte de violenta pe stadioane au intrat inca de anul trecut in baza de date a politiei si au interdictie de intrare pe stadioane, insa nici noul proiect nu rezolva punerea in aplicare a masurii. Ca in precedenta ordonanta antiviolenta, organizatorii sint obligati sa se asigure ca recidivistii nu sint primiti pe stadion, desi intrarea la meci se face pe baza de bilet sau abonament, si nu pe baza de buletin sau pasaport. Totusi, in cazul in care sint prinsi ca au incalcat interdictia, huliganii risca pina la patru ani de inchisoare, asta in cazul in care actele lor nu se incadreaza la infractiuni mai grave. In plus, organizatorii trebuie sa asigure supravegherea video a stadionului, sa amplaseze chioscuri pentru racoritoare, servite doar in pahare de hirtie, in toate tribunele, sa nu permita accesul in stadion cu petarde, fumigene, bannere rasiste etc., sa informeze pe toate caile spectatorii cu privire la fairplay si sa anunte unitatile de jandarmi cu cinci zile inainte de evenimentul sportiv.
   
    Jandarmii bat doar la cerere
    Schimbarile de legislatie antiviolenta vor creste profiturile firmelor de protectie si paza, deoarece cluburile sint obligate sa renunte la serviciile mascatilor in favoarea firmelor de securitate civile. Jandarmii vor intra pe stadioane doar in civil, dar vor ramine sa se ocupe de ordinea publica in zona adiacenta. Ei pot asista la meciuri in civil sau in misiune oficiala, in cazul in care evenimentele sint deosebit de grave, dar numai "in baza unei cereri scrise", ceea ce ar putea face interventia tardiva si inutila. Politia si jandarmii vor taia in continuare amenzi, dar numai dupa ce turbulentii vor fi adusi de mina de angajatii firmelor de paza.
   
    Amenzi mari pentru obscenitati
    Paleta de sanctiuni este destul de larga, iar cei vizati de nerespectarea normelor de siguranta pe stadioane sint atit spectatorii sau cluburile, cit si, dupa caz, societatile angajate sa asigure securitatea. Printre amenintarile punitive sau privative de libertate se remarca urmatoarele:
    - amenda de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 100-300 ore in folosul comunitatii pentru cei care arunca bunuri mobile sau imobile in teren sau in directia altor spectatori sau care scandeaza obscen la adresa oficialilor sau a fortelor de ordine;
    - amenda de la 10.000 la 50.000 lei si suspendarea pe o perioada de la sase luni la un an a dreptului de a organiza competitii, pentru cluburile care nu pun la dispozitia fortelor de ordine un punct de comanda, nu supravegheaza video comportamentul suporterilor, nu pun bariere intre spectatori si terenul de joc sau permit accesul in arena al unor persoane aflate in stare de ebrietate;
    - inchisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care detin in interiorul unei arene torte, faclii, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene;
    - se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani utilizarea intr-o baza sportiva, inainte, in timpul sau dupa incheierea jocului, a tortelor, facliilor, artificiilor, petardelor, materialelor explozive, incendiare sau fumigene. (D.S.)
   
    Cum e combatuta violenta in sport de alte tari
    Cadru general UE: Conventia europeana privind violenta, adoptata la Strasbourg in 1985, prevede "sa fie excluse de pe stadioane, de la meciuri, sau, in masura in care juridic este posibil, sa fie interzis accesul in cadrul acestora tuturor persoanelor cunoscute ca turbulente sau potential turbulente". Recomandarea Consiliului UE din 17 noiembrie 2003 prevede ca "statele membre sint invitate sa examineze posibilitatea introducerii de dispozitii care sa stabileasca un mecanism care sa permita interzicerea accesului pe stadioane (…) a indivizilor despre care se cunoaste faptul ca au savirsit acte de violenta cu ocazia meciurilor de fotbal".
   
    Franta: Recidivistii sint sanctionati cu interzicerea accesului la competitii pe o perioada ce nu poate depasi cinci ani, avind obligatia sa se prezinte periodic la convocari organizate de autoritatile desemnate de instanta. Introducerea bauturilor alcoolice pe stadion se amendeaza cu 7.500 de euro, iar lipsa sistemelor de supraveghere video, cu 15.000 de euro. Incitarea la violenta inseamna inchisoare.
   
    Italia: 1-4 ani de inchisoare pentru persoanele care arunca petarde, fumigene etc., pedeapsa fiind mai mare daca se provoaca daune unei persoane sau se intrerupe meciul. Vinzarea biletelor in bloc este interzisa, iar stadioanele care nu respecta 100% normele vor gazdui meciuri cu portile inchise. Cluburile care incalca regulile risca amenzi de 20-100.000 de euro.
   
    Anglia: Legea contraventiilor in fotbal functioneaza din 1991 si prevede sanctiuni punctuale pentru fapte antisociale produse cu doua ore inainte sau dupa meci.
   
    Belgia: Sint folositi stewarzii in locul fortelor de politie sau jandarmi. Specula de bilete se pedepseste cu inchisoarea pina la trei ani.
   


Echipa "Revista presei "RapidFans.RO     7 martie 2007

 

 
 
     
Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...