| revista presei - stiri din ziare despre Rapid |
19 | 20 noiembrie 2007

actualizat marti 20 noiembrie 2007 ora 8:20

    TITLURILE ZILEI
  • Manifestarile organizate cu ocazia jocului ROMÂNIA - ALBANIA si tombola "DACIA"
  • Daniel Chiriță (UTA): "Dacă nu ne antrenăm, Rapidul ne face praf!"
  • Mutu l-a lăudat pe Nico
  • Mazilu:"Ne bucurăm de banii de la Copos, dar nu reprezintă o motivație în plus"
  • Programul echipei nationale a Romaniei


Marti, 20 Noiembrie 2007

MIZEAZA TOT PE NICULAE

Chiar daca vârful lui Auxerre nu a dat satisfactie la Sofia, Piturca intentioneaza sa înceapa contra Albaniei tot cu el.

Vremea rea i-a luat prin surprindere pe tricolorii aflati în cantonamentul de la Mogosoaia, care au constatat ieri-dimineata ca afara a nins.

Din aceasta cauza, antrenamentul a fost întârziat cu doua ore, începând în jurul prânzului, pentru ca terenul principal sa poata fi curatat de zapada. Pâna la urma, Piti i-a scos pe fotbalisti la o sedinta de pregatire tehnico-tactica, la care au participat toti cei 22 de componenti ai lotului, neexistând nicio indisponibilitate. Fata de formula utilizata la Sofia, schimbari mari vor fi în compartimentul ofensiv, acolo unde Mazilu, inexistent cu bulgarii, va fi înlocuit cu Marica.

Oarecum surprinzatoare pare a fi mentinerea lui Daniel Niculae în prima echipa, dar selectionerul mizeaza pe apetitul ofensiv al acestuia, chiar daca postul pe care joaca de obicei Mutu nu îi este deloc familiar fotbalistului de la Auxerre. Foarte probabil, Nico va începe tot titular, reusind sa le ia fata lui Trica si Dica, si ei aflati la un moment dat în carti pentru a-l înlocui pe "Briliant". Clujeanul nu este însa integrat în atmosfera nationalei, iar Dica traverseaza o perioada nefasta, lipindu-se greu de gol. Tot în avanposturi va aparea si Florentin Petre, în locul lui Banel Nicolita, care în aceasta campanie a fost mai mult o solutie de deplasare, jucând acasa numai în compania Olandei.

Multumit de evolutia lui Razvan Cocis de la Sofia, Victor Piturca va începe cu acesta din primul minut, în speranta ca acesta va reusi sa lege mijlocul terenului, datorita abilitatilor sale tehnice. Cocis va determina scoaterea din echipa a lui Paul Codrea, în conditiile în care Ovidiu Petre ramâne titular ca mijlocas central, iar Cristi Chivu va acoperi linia mediana dintr-o pozitie usor lateral stânga.

2 goluri a înscris Daniel Niculae pentru echipa nationala în cele 19 partide pe care le-a jucat sub tricolor


Luni, 19 Noiembrie 2007

Ovidiu Herea : La 16 ani eram cat Elton

Intre un dialog pe chat si o miuta în redactie, mijlocasul si-a spus povestea.

Cel mai mare suporter al lui Ovidiu este tatal sau, vechi sustinator rapidist, care urmareste meciurile de la tribuna a II-a.

Pentru început, spune-ne câteva cuvinte despre debutul tau ca fotbalist...
Am fost sprijinit în permanenta de parinti. Când au auzit ca vreau sa ma fac fotbalist, m-au încurajat si sustinut. Mai ales ca si tatal meu, Mihai, a jucat fotbal, însa a avut unele probleme si nu a apucat sa faca performanta. Visul lui a fost ca eu si fratele meu, Claudiu, sa ajungem fotbalisti. La 10 ani m-au adus la FC National, unde am trecut pe la toate grupele de copii. In momentul acela în Parcul cu Platani era antrenor persoana care l-a pregatit si pe tata, Dumitru Bolborea. Fratele meu joaca si el fotbal la Progresul.

Presupunem ca au fost si momente mai dificile în cariera ta...
Eu am crescut foarte greu, iar pe la 16 ani si jumatate eram cel mai mic din echipa, ca fizic si îmi era destul de greu. Colegii mei erau deja chemati pe la loturile nationale. Eram cam cât Elton ca înaltime. Mi-a fost tare greu atunci. Si a mai fost si episodul din aceasta vara legat de transfer.

Aveai vreo echipa pe care o simpatizai când erai copil?
Am jucat la National de când ma stiu. Nu pot sa spun ca aveam o formatie preferata când eram mic. Eram un fan al Progresului, mergeam la toate meciurile lor. Tatal meu tine cu Rapid, de altfel vine la toate meciurile de acasa, dar niciodata nu sta la tribuna 0, ci la tribuna a II-a. Tata este cel mai mare suporter al meu.

Cu studiile cum stai?
Nu m-am înscris la facultate, însa intentionez sa fac acest lucru. Au fost acele probleme în vara legate de transferul meu si nu am vrut sa ma apuc de ceva doar de dragul de a o lasa mai apoi. Erau oferte de-afara, iar în cazul în care plecam ma înscriam degeaba la facultate.

Ce s-a întâmplat în vara, ai fost cel mai mediatizat transfer...
Am avut câteva oferte, printre care si de la echipe din strainatate. Eu îmi doream sa joc la o echipa cât mai mare. Singura mea conditie a fost doar sa nu fiu împrumutat. Domnul Iacov mi-a transmis ca Rapidul a facut cea mai buna oferta si am vrut sa ajung la Rapid pentru ca era si domnul Bergodi acolo.

Colegii îti spun Rembrandt...
Mi-a ramas aceasta porecla de când a fost povestea cu transferul, s-a spus ca as fi la fel de pretios ca un tablou de Rembrandt. Intr-un colectiv este normal sa mai existe si acest fel de glume.

Cum este sa lucrezi cu o femeie impresar?
Ana Maria Prodan mi-a fost mereu aproape. Am trecut prin perioade foarte dificile în vara. Toate declaratiile pe care le-a facut atunci a fost ca sa îmi faca bine. Situatia nu era clara, nu aveam unde sa ma antrenez... Ea ma suna mereu si încerca sa ma linisteasca, spunându-mi ca totul va fi bine. Venind la Rapid am facut o alegere foarte buna si sunt multumit.

Stiu ca Mutu ma apreciaza. Afirmatiile lui ma obliga sa am niste evolutii pe masura. Deocamdata, nu pot ridica pretentii pentru echipa nationala.

Buget "fara numar" pentru Rednic
Finantatorul visiniilor, George Copos, sustine ca în aceasta iarna Rapid va face transferuri de marca, iar tehnicianul Mircea Rednic va dispune de un buget consistent. "Jucatorii care vor veni la Rapid vor fi numai la cererea antrenorului. Mircea Rednic va avea un buget pe care si-l doreste, nu vor fi restrictii financiare", a declarat patronul Rapidului, George Copos.

Chirita: "Rapidul ne face praf!"
Jucatorul formatiei UTA, Daniel Chirita, îsi îndruma colegii sa revina cât mai repede la antrenamente. "Am vrut sa aratam, prin greva, ca lucrurile sunt grave la Arad. Am început deja sa ne pregatim, vineri dupa-amiaza, am fost circa 15 jucatori, iar de luni revenim la antrenamente. Daca nu ne antrenam, nu avem nicio sansa, Rapidul ne face praf", a comentat fostul fotbalist al Rapidului.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Copos il ajuta pe Sandu Neagu

Patronul "feroviarilor", George Copos, pare hotarât sa-l sprijine pe Sandu Neagu, fosta glorie alb-visinie care sufera de ciroza. "Domnul Copos ne-a vizitat de câteva ori si a promis ca va plati medicamentatia sotului meu, care se ridica la aproximativ 30 de milioane de lei vechi pe luna. De asemenea, ne-a promis ca ne va ajuta sa luam si un apartament", a spus Roxana, sotia fotbalistului. Neagu, în vârsta de 59 de ani, se afla în continuare internat la Spitalul Elias si va fi operat în zilele ce urmeaza.




Marti, 20.11.2007 00:38

Ce vrea Bîlbă

Ionuț Bîlbă a devenit ținta Rapidului pentru perioada de transferări. Jucătorul Iașiului confirmă că și-ar dori să vină în Giulești, antrenorul Ionuț Popa admite ipoteza. Cît i-ar costa pe giuleșteni afacerea? 200.000 de euro dacă îl aduc pe jucător din vară, 300.000 de euro sînt dispuși să ofere dacă îl vor din ianuarie. Contractul lui Bîlbă cu Poli expiră la finalul acestui campionat.

"Mă onorează interesul alb-vișiniilor și nu neg că mi-aș dori să prind un transfer la Rapid, este o echipă de top", a declarat fotbalistul de 26 de ani. "Bîlbă nu mai e Bîlbă, probabil e blazat la Poli și ar putea merge la Rapid ca să cîștige mai mulți bani", este și versiunea lui Popa. Dacă pleacă liber de contract, Bîlbă solicită 100.000 de euro la semnătură și încă 100.000 de euro pentru primul an de contract, suma urmînd să crească în următoarele sezoane. Dar giuleștenii ar putea forța aducerea atacantului chiar din ianuarie, caz în care ar mai plusa 100.000 de euro. "Nu aș vrea să plec liber de contract, ar fi păcat ca Poli să nu ia nici un ban pe mine", confirmă Bîlbă.

Boca se ia de Rapid și de "Vamă"
Președintele lui Poli, Sorin Boca, a reacționat iritat: "Cei care-l caută pe jucător încalcă regulamentele! Le transmit să stea liniștiți, că Bîlbă își va prelungi contractul cu noi". Boca a fost criticat de Dinu Gheorghe: "N-a vrut 600.000, cît îi dădea Rapid în 2006, acum s-ar mulțumi și cu 200.000? Bun management". Moldoveanul a reacționat: "Domnul Dinu trebuia să aibă grijă de manageriatul pe care l-a avut la Rapid, unde a dat 1,2 milioane pe Griffiths. Sau să se refere la Liga a II-a, unde lucrează acum". (Ovidiu Minea)

"Minus un milion!"
Ministerul Transporturilor nu a semnat încă actele de concesionare a stadionului Giulești către clubul Rapid. George Copos a explicat ieri: "Îl aștept pe domnul Orban să semneze contractul, dar e un negociator al dracului! Am cheltuit un milion de euro pentru rapoartele pe care ni le-a cerut ministerul. Am rupt din nou din banii de transferuri, dar domnul Orban ne tot amînă".

Îl așteaptă pe Griffiths
Rapidiștii sînt fericiți că Ryan Griffiths e din nou apt pentru fotbal, după ce era la un pas să abandoneze fotbalul din cauza unei miocardite. "Îmi doresc ca Ryan să fie sănătos și îl aștept înapoi la Rapid. Sper să joace așa cum o făcea la FC Național și să demonstreze că e un fotbalist de valoare. Mai departe e treaba antrenorului, el decide dacă jucătorul rămîne sau nu în Giulești", a comentat Copos.

Cred în Timișoara
Suporterii Rapidului își pun speranțe în Poli Timișoara ca s-o ajungă pe CFR Cluj. Giuleștenii cred că alb-violeții nu vor pierde pe Bega împotriva liderului campionatului. 63 la sută dintre rapidiști au votat pentru Poli, în vreme ce 21 la sută o creditează pe U Cluj ca avînd cele mai mari șanse să împiedice CFR-ul pînă la sfîrșitul lui 2007. Duminică, la Arad, rapidiștii n-au nici un accidentat, întrucît Lazăr și Săpunaru se antrenează normal de ieri.


Marti, 20 Noiembrie 2007

UTA se antreneaza iar

Nicolae Bara a făcut o vizită la stadion, pentru o întîlnire de cîteva minute cu jucătorii. A intrat în vestiar împreună cu președintele de onoare Constantin Igaș. Le-a cerut, scurt, fotbaliștilor să bată duminică pe Rapid, apoi a plecat. "Ne-a comunicat că vom rămîne în aceeași formulă, urmînd ca noi să ne reluăm pregătirile și să scoatem cît mai multe puncte din cele 4 meciuri rămase. Sîntem și noi conștienți că e o situație grea", a spus portarul Daniel Tudor.

Pe sintetic
Fotbaliștii Aradului se aflau în grevă de miercurea trecută. Anunțul lui Bara i-a deblocat pe jucători, iar Marin Barbu a condus antrenamentul. Arădenii au fost nevoiți să opteze pentru un teren sintetic, din cauza stării precare a gazonului vizat inițial. "Magiun" a împărțit lotul în 3 echipe, care au jucat fiecare cu fiecare. Alb-roșiii nu s-au menajat deloc, părînd proaspeți după lunga pauză. La jocuri a participat și Barbu, în echipă cu Daniel Chiriță și Hidișan.


Luni, 19.11.2007 00:41

Legiune sîrbească?

Încîntați de Bozovici și Boya, rapidiștii mai vor jucători din Serbia

Copos a anunțat la un moment dat că se gîndește serios să transfere mai mulți jucători străini în iarnă: "Au o mentalitate mai bună decît a românilor, sînt mercenari adevărați!". Chiar dacă patronul a fost contrazis înaintea meciului cu Dinamo de către Mircea Rednic, alb-vișiniii au continuat să caute fotbaliști din Serbia și din Muntenegru, impresionați de randamentul pe care l-au avut pînă acum Bozovici și Boya.

Primul a venit de la OFK Belgrad, al doilea de la Partizan și au costat împreună doar 500.000 de euro, adică mai puțin cu 50.000 de euro decît suma încasată în schimbul lui Bădoi, vîndut la Steaua. Rednic are și el relații în campionatul din Serbia, de unde a încercat să aducă jucători și la Dinamo. Chiar Pierre Boya a fost transferat de giuleșteni la concurență cu "cîinii", într-un moment în care "Puriul" insista pentru aducerea în Ștefan cel Mare a camerunezului.

Îl vor pe Torje
Suporterii au un favorit clar în privința achizițiilor din iarnă: Gabriel Torje. Pe www.rapidisti.ro, fanii giuleșteni l-au trecut pe atacantul lateral al lui Poli în capul listei de transferuri. Alți fotbaliști pentru care au votat sînt Bogdan Stancu (Unirea Urziceni), Tiberiu Bălan (Sportul) și Janos Szekely (Oțelul).

6 milioane în plus!
George Copos pregătește o majorare de capital de 6 milioane de euro la începutul anului viitor. Banii reprezintă fonduri de transferuri, dar și resursele cu care giuleștenii vor să-și modernizeze stadionul. Contractul dintre Rapid și Ministerul Transporturilor prevede investiții minime de 3 milioane de euro.

"Doar Rapid pe podium!"
Cristiano Bergodi vede un final de campionat cu surprize în Liga I: "Pe Steaua și pe Dinamo nu le văd intre în primele trei, din cauza problemelor interne! Podiumul va fi format din Rapid plus două echipe din provincie. Sper ca giuleștenii și CFR Cluj să joace la anul în Liga Campionilor". Fostul antrenor din Grant crede că "doar suporterii mă mai iubesc în Giulești. Finalul sezonului va arăta dacă eu am făcut treabă bună la Rapid sau nu". (Greta Goran)

Metoda Rednic
Antrenorul Rapidului a găsit soluția pentru a-și motiva jucătorii la ședințele de pregătire. În locul miuței care încheie de obicei antrenamentele, "Puriul" preferă să-și împartă fotbaliștii în trei echipe, care joacă în sistem turneu. Metoda funcționează: antrenorul intervine des în timpul jocurilor ca să-și tempereze jucătorii, de teama accidentărilor. Rednic miza pe determinarea jucătorilor la antrenamente și în perioada în care a pregătit-o pe Dinamo, cînd le oferea jucătorilor mici bonusuri financiare pentru victorii în jocurile-școală.


Luni, 19.11.2007 00:40

Forțează pentru Bîlbă

Rapid vrea să-l transfere în iarnă pe atacantul Iașiului

Giuleștenii speră s-o depășească pe CFR Cluj în partea a doua a campionatului și pentru asta pregătesc întăriri. Compartimentul vizat de conducerea din Grant e atacul, unde Mircea Rednic s-a plîns că nu are suficiente variante. Și prima opțiune a alb-vișiniilor pentru ofensivă o reprezintă, în acest moment, Ionuț Bîlbă (26 de ani), de la Poli Iași.

Vîrful moldovenilor a mai fost dorit în Giulești și în urmă cu un an și jumătate, dar Dinu Gheorghe și Răzvan Lucescu s-au lovit atunci de prețul fixat de ieșeni, 500.000 de euro. Bîlbă a reacționat, supărat că transferul picase, și a fost convins cu greu să continue la Poli. Rapidiștii mizează de data asta pe faptul că acordul lui Bîlbă cu gruparea din Copou expiră în vara lui 2008, iar fotbalistul nu a acceptat deocamdată să semneze prelungirea contractului. Cei din Grant speră să-i determine pe șefii Iașiului să-și cedeze vîrful în iarnă pentru o sumă în jurul a 300.000 de euro, deși jucătorul ar avea din ianuarie dreptul să semneze cu orice alt club, fiind în ultimele șase luni de contract.

Bîlbă a fost dorit vara trecută de CFR Cluj, dar transferul a picat, după ce ieșenii au cerut 500.000 de euro pe jucător

"Dacă vom aduce jucători noi în iarnă, aceștia or să fie români, nu străini"
Mircea Rednic

4 goluri a marcat Bîlbă în 11 meciuri jucate la Poli în acest sezon

5 cartonașegalbene a primit Bîlbă în Liga I, fiind ieșeanul cel mai des avertizat

Al 6-lea atacant
Rapid are acum în lot patru atacanți: Mazilu, Boya, Buga și Burdujan. Pe lîngă ei, va reveni în ianuarie și Ryan Griffiths, ceea ce înseamnă că Bîlbă ar fi al șaselea vîrf din Giulești. Cele mai mari șanse de a fi transferați în intersezon le au Griffiths și Buga, deși "Pele" are avantajul de a fi polivalent și a fost folosit de Rednic și ca mijlocaș dreapta.




Luni, 19 Noiembrie 2007

Lazăr și Săpunaru s-au antrenat normal azi

Mircea Rednic a condus astăzi primul antrenament după weekendul liber de care s-au bucurat jucătorii, cadou de la "Puriul" pentru victoria din Ștefan cel Mare.

Săpunaru și Lazăr compuneau lista "victimelor" de la Rapid, după accidentările suferite la derby-ul cu Dinamo, dar cei doi jucători și-au reluat azi pregătirile normale.

Singurii pe care Rednic nu va conta în partida cu UTA, duminică, ora 14:00, sînt Vasile Maftei (suspendat pentru cumul de cartonașe galbene) și Nicolae Grigore, care își ispășește ultima etapă de suspendare după ce a văzut "roșu" în partida cu Urziceni.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Copos: "Am rupt un milion de euro din bugetul de transferuri pentru rapoartele cerute de Orban"

Principalul acționar al Rapidului, George Copos, a declarat că rapoartele și auditul solicitate de Ministerul Transporturilor în privința concesionării stadionului Giulești au costat un milion de euro, bani care au fost luați din bugetul de transferuri al alb-vișiniilor.

"Îl aștept pe domnul Orban să semneze contractul. Dar, după cum v-am mai spus, domnul Orban este un negociator al dracului! Noi am făcut toate rapoartele de audit pe care Comisia desemnată de Ministerul Transportului ni le-a cerut. Am analizat contractul punct cu punct, virgulă cu virgulă, alineat cu alineat, pagină cu pagină. Am făcut totul. Eu sunt gată să îl semnez și acum, dar trebuie să semnez și cu domnul Orban. Noi am făcut tot ce ni s-a cerut. Am cheltuit aproape un milion de euro pe audit. Din nou am rupt un milion de euro din bugetul de transferuri, iar domnul Orban ne tot amână", a spus Copos pentru NewsIn.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Copos: "Mazilu a fost bun, dar nu a fost jucat de colegi"

George Copos a comentat și eșecul "tricolorilor" lui Pițurcă în fața Bulgariei, scor 0-1. Patronul Rapidului a fost impresionat de Daniel Niculae și mulțumit de Ionuț Mazilu.

"Au fost relaxați după obținerea calificării. Mi-a plăcut foarte mult Daniel Niculae, chiar dacă a ratat câteva ocazii bune. Nu m-a dezamăgit prestația lui Mazilu, el a evoluat bine, dar nu prea a fost jucat de coechipieri. După părerea mea, am pierdut pentru că mijlocul a fost foarte slab", a spus patronul Rapidului pentru NewsIn.


Luni, 19 Noiembrie 2007

George Copos despre Griffiths: "Să-și demonstreze valoarea "

George Copos a comentat revenirea lui Ryan Grifiths în Giulești și spune că numai Mircea Rednic va decide dacă va fi păstrat sau nu la Rapid.

"Îmi doresc ca el să fie sănătos și să demonstreze că e un jucător la fel de valoros ca atunci când juca la FC Național. Mai departe e treaba antrenorului dacă va rămâne sau nu la Rapid", a spus Copos pentru Newsin.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Doar 15 de bilete vîndute în Giulești pentru România - Albania

Fanii nu se înghesuie să cumpere bilete pentru ultima etapă a preliminariilor EURO 2008, România - Albania. Tichetele s-au pus în vînzare azi dimineață, iar pînă la ora aceasta, de la casele din Giulești au fost achiziționate doar 15 bilete din cele 3.000 (tribuna a II-a).

Tichetele se pot achiziționa de la casele de bilete ale stadioanelor "Național-Lia Manoliu", "Dinamo", "Steaua" și "Giulești-Valentin Stănescu", iar online, se pot achiziționa pe site-urile biletefotbalonline.ro și bilete.ro.

Prețurile tichetelor:
TRIBUNA 0 - 50 lei
TRIBUNA I SI TRIBUNA A II-A - 20 lei
PELUZA A II-A - 10 lei

Partida România- Albania este programată în ziua de 21 noiembrie, de la ora 18.00, pe stadionul "Național-Lia Manoliu" și va fi transmisă în direct pe TVR.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Statistică / Rapid - UTA, episodul 63

Rapid și UTA se întîlnesc duminică, 25 noiembrie, ora 14.00, Antena 1, pentru a 63-a oară. De-a lungul vremii, cele două formații au cîștigat fiecare cîte 23 de meciuri, iar 16 intâlniri s-au încheiat la egalitate.

Rapid și UTA au jucat 31 de partide pe Giulești, dintre care 14 le-au câștigat giuleștenii, 7 victorii au reușit arădenii, iar 9 partide s-au încheiat la egalitate. Ultima întîlnire a fost cîștigată de alb-vișinii cu scorul de 4-0.


Luni, 19 Noiembrie 2007

Lecția de istorie / "Minunea blondă" Baratki

I s-a spus "minunea blonda"
Legenda spune că fotbalistul Giussy Baratki a fost peste Dobrin, Balaci sau Hagi. Realitatea confirmă faptul că a evoluat pe toate posturile, a jucat pentru naționalele României și Ungariei, i-a plăcut șprițul și a murit din cauza unei femei. Fotbalul românesc și-a ales cu grijă, în timp, eroii. Jucători care au făcut istorie pentru echipele lor au fost mulți, foarte mulți. Parte dintre ei și-au căpătat statutul de idoli ai tribunei, alții au picat încet în negura uitării. Prin performanțele obținute, dar în special datorită talentului nativ, trei nume au rămas întipărite definitiv în mintea și inimile microbiștilor, indiferent de simpatii: Dobrin, Balaci și Hagi. Trei jucători emblematici, din trei epoci diferite. Dar, înaintea lor, atunci cînd fotbalul în sine era în primul rînd o plăcere, microbiștii își plămădeau un idol: Iuliu Baratki. Drept certificare a uriașului său talent i s-a spus "minunea blondă".

Imposibil de oprit
Este greu de lăsat o barieră între realitate și ficțiune, între cifre seci și povești. Majoritatea preferăm poveștile și ne încăpățînăm să credem în legende. Pentru unii, numele lui Baratki a devenit legendă de neuitat, pentru ceilalți a rămas doar o imagine mișcată cu un fotbalist blond, imposibil de oprit din dribling pe dreptunghiul verde. "Minunea blondă" și-a construit propria legendă. Este interesant să citești poveștile despre Giussy Baratki, pentru că între file adevărul se îmbină armonios cu incredibilul. Însă e cu adevărat fascinant să asculți depănarea vieții lui Baratki din gura unuia care i-a fost coechipier la Rapid timp de mulți ani, Ion Costea. "Vă spun eu că nu se va mai naște în România jucător ca Giussy Baratki. Nimeni nu îi putea lua mingea, iar golurile sale erau neobișnuite. "Minunea blondă" nu marca goluri banale. Și-a cîștigat acest supranume datorită talentului, dar și a faptului că era un tip foarte arătos și de o eleganță dusă către perfecțiune", povestește Costea.

Aventurierul din Oradea
Povestea lui Baratki are secvențele unui film pigmentat cu dragoste și cu aventuri. Tînărul fotbalist orădean nu putea rămîne în orașul natal, deși CAO era o forță la vremea aceea. Celebra Hungaria Budapesta l-a racolat pe Baratki, însă blondul mijlocaș a plecat în țara vecină cu inima strînsă, acasă rămînînd cea care trebuia să îi devină soție. În primii doi ani Giussy a fost eroul Hungariei, dar viața de huzur dusă în alcovul unei cîntărețe celebre din Budapesta l-a determinat să devină coechipier și cu Bachus, iar fotbalul a coborît în plan secund. Dorul de iubirea lăsată acasă l-a smuls din brațele unguroaicei și l-a trimis înapoi, la Oradea, după un an fotbalistic anost. Baratki a redevenit fotbalistul de geniu și au urmat trei sezoane fulminante la Crișana Oradea. Avea să înceapă cea mai frumoasă perioadă din cariera sa în vișiniul și funinginea Grantului.

Precum stiletul în soare
"Of, parcă a fost ieri!", rememorează Costea. "Toți eram curioși să vedem cum arată tipul acela teribil de la Crișana. N-a venit cu aere de vedetă, dar parcă ne hipnotiza. La un antrenament, mă enervase cu driblingurile sale și i-am băgat o alunecare de l-am luat cu fulgi cu tot. S-a ridicat, a venit la mine, m-a mîngîiat pe cap și mi-a spus "bravo, Ioane!". A făcut meciuri memorabile la Rapid și avea o precizie uimitoare în ambele picioare. După antrenamente, îi plăcea să se joace. Trasa cu creta o linie groasă pe bara transversală și paria cu copiii de mingi că va trimite balonul din marginea careului de 16 metri pînă va șterge linia, fără să rateze.

Nu a pierdut nici un pariu, niciodată", mai povestește Costea. Altfel, deși aveau firi total diferite, Baratki și Costea erau prieteni și în afara terenului. "Îmi plăcea să stau alături de el. Învățam multe, dar nici n-am vrut să îl copiez. Avea un mod de viață fascinant, totuși nu-l invidiam. Trăia cu o dansatoare de cabaret și gurile rele spuneau că dormitorul domniței nu era gol în nopțile pe care Giussy le petrecea în deplasări. De multe ori stăteam cu el la restaurant, la un șpriț, și ofta. Îl simțeam că suferă după o iubire pierdută undeva, într-o mahala din Oradea. Eu plecam în miez de noapte, dar prietenul meu rămînea cu paharul în mînă, privea în gol, părînd concentrat la melodiile lui Gică Petrescu. Cred că nici nu observa cînd dispăream".

Deși cariera sa de fotbalist s-a întins pe un sfert de secol, Iuliu Baratki nu a cucerit cu nici o echipă titlul de campion. În schimb, între 1937 și 1941, a cîștigat de patru ori Cupa României, trofeu considerat specialitatea casei în Grant. Întrebat de unul dintre ziariștii vremii de ce Rapid nu poate lua campionatul, dar Cupa a devenit un trofeu obișnuit, Baratki a dat un răspuns care avea să devină celebru: "Campionatul reprezintă o cursă lungă, prin ploi și mocirlă, în care rezultatul de moment nu e edificator. Cupa e altfel, un fel de "a fi sau a nu fi". Cupa strălucește precum stiletul în soare". Interesant este și faptul că Baratki a jucat pe toate posturile, inclusiv cel de portar, și a evoluat atît pentru naționala României, cît și pentru cea a Ungariei.

Legendele nu mor niciodată
După război, Baratki n-a mai fost același. Timpul trecuse, blondul se transforma în cărunt. Nici oamenii nu mai erau aceiași. S-a întors în Giulești, dar totul arăta acum altfel. A plecat și de aici, debusolat, în căutarea unei identități pierdute. Fotbalistul de neoprit din cursele sale nu reușea să treacă de cel mai aprig adversar: paharul. A încercat antrenoratul într-un anonimat aproape total. Pentru toți exista doar fostul fotbalist Baratki. Antrenorul, nu. Elevii nu pot să își asculte dascălul privindu-l mahmur.

Apoi, boala l-a doborît. Uitat pe un pat de spital, fostul internațional a primit o scurtă vizită a soției. După despărțire, s-a tîrît cu greu pînă la fereastră. În fața spitalului, dansatoarea sprinta voioasă la brațul altui bărbat. În acel moment, inima lui Iuliu Baratki încetă să mai bată. La 52 de ani, "minunea blondă" dribla spre cer, lăsînd în urmă ceea ce iubise cel mai mult: femeile, vinul și vuietul tribunei. Noroc că legendele nu mor niciodată!

În mai 1938, Rapid urma să dispute o semifinală din Cupa României în compania marii rivale, Venus, echipa poliției, al cărei președinte era prefectul Capitalei, Gabriel Marinescu. În prelungiri, la scorul de 1-1, Giussy Baratki a marcat golul victoriei și al calificării. După meci, conform tradiției, feroviarii au sărbătorit succesul lîngă Gara de Nord, la restaurantul Luther, acolo unde cînta de obicei Maria Tănase. La plecare, jucătorii Baratki, Auer, Vintilă și Rafinschi au fost arestați fără nici o explicație. Pentru a-i scoate din beciurile poliției, președintele giuleștenilor, Costică Ardeleanu, a cerut rejucarea partidei pe motiv de arbitraj părtinitor! În vestiarul Rapidului, Giussy Baratki a promis că va marca două goluri, la fel și Rici Auer. La rejucare, feroviarii au învins Venusul cu 4-2 prin golurile reușite de cei doi, iar prefectul Gabriel Marinescu a făcut o cerere către Rapid prin care dorea să devină președinte de onoare al vișiniilor.


Duminica, 18 Noiembrie 2007 | 18:45

Daniel Chiriță (UTA): "Dacă nu ne antrenăm, Rapidul ne face praf!"

Fostul jucător al Rapidului, actualmente component al formației UTA, speră ca situația la echipa arădeană să se rezolve cît mai curînd și spune că echipa a reluat pregătirile pentru a putea ține piept Rapidului în etapa a XVI-a:

"Am încercat să atragem atenția asupra clubului, să încercăm să-i sensibilizăm pe foștii finanțatori, dar și pe cei din conducerea Aradului. Am ajuns și noi la capătul puterilor și am vrut să arătăm, prin grevă, că lucrurile sînt grave la Arad . Ne-am și antrenat deja împreună, vineri după-amiază, într-un cerc restrîns, circa 15 jucători, dar sub comanda domnului Marin Barbu, iar de luni revenim la pregătiri. Vrem să jucăm în continuare pentru UTA, nimeni nu dorește cu adevărat să părăsească echipa, iar dacă nu ne antrenăm, nu avem nici o șansă, Rapidul ne face praf. Sperăm ca după aceste discuții să se lamurească întreaga poveste. Promisiuni există și sînt chiar și soluții", a spus Chirita pentru Newsin.


Duminica, 18 Noiembrie 2007 | 16:03

Coman, Constantin, Săpunaru și Lazăr
sînt cei mai reprezentativi rapidiști

Rapidisti.ro i-a invitat ieri pe fani să voteze cel mai reprezentativ jucător giuleștean din actualul lot. În mai puțin de 24 de ore, fanii au ales nu unul, ci 4 rapidiști pe care îi consideră reprezentativi pentru clubul alb-vișiniu. Numele cel mai des menționat de suporteri este cel al numărului 1 de la Rapid, goal-keeper-ul Dănuț Coman.

Faptul că a declarat în mai multe rînduri că n-ar merge la Steaua sau la Dinamo și că a refuzat oferte din străinătate pentru a rămîne în Giulești, i-a cucerit definitiv pe fani. Alți trei jucători care au cîștigat respectul majorității și susținerea necondiționată sînt: Marius Constantin, Cristian Săpunaru și Costin Lazăr.


Duminica, 18 Noiembrie 2007 | 15:35

Mutu l-a lăudat pe Nico

Accidentat în urmă cu o săptămînă, la partida Fiorentina-Udinese, scor 1-2, și diagnosticat cu întindere musculară de gradul I, Adrian Mutu n-a putut fi recuperat pentru meciul naționalei din Bulgaria, pe care tricolorii l-au pierdut cu 0-1. "Briliantul" a văzut meciul la Pitești, împreună cu părinții săi și a fost plăcut impresionat de prestația fostului rapidist, Daniel Niculae:

"România a jucat foarte bine, nu cred că a fost lipsă de concentrare, cum a spus toată lumea, nu a fost vina apărării noastre, mijlocașul lor a venit foarte bine din spate și a înscris dintr-o centrare foarte bună a lui Petrov. Mi-a plăcut foarte mult Niculae, și-a creat multe ocazii, păcat că nu a dat gol", a spus Mutu la Fanatik Show.


Duminica, 18 Noiembrie 2007 | 11:50

Mazilu:"Ne bucurăm de banii de la Copos, dar nu reprezintă o motivație în plus"

Gazeta Sporturilor a anunțat ieri suma pe care o vor încasa rapidiștii în cazul în care vor lua titlul: 2 milioane de euro. Locul 2, care de asemenea îi asigură Rapidului prezența în Liga Campionilor, este premiat cu suma de 1.7 milioane de euro. Ionuț Mazilu spune că banii nu repezintă o motivație în plus, dar apreciază gestul lui George Copos.

"Ne bucurăm că domnul Copos ne dă mai mulți bani, dar aceștia nu reprezintă o motivație în plus. Dacă avem rezultate, vin și banii."

"Nu vreau să-mi spun punctul de vedere în ceea ce privește conflictul dintre Mircea Rednic și suporteri, pentru că este problema lor. Dar la jocul cu Dinamo nu prea au strigat împotriva lui nea Mircea. Din contră, ne-au susținut și chiar i-am simțit lângă noi", a mai spus Mazilu pentru Adevărul.

Ionuț Mazilu spune că este mai important ca echipa să meargă bine decît ca atacantul venit de la Sportul să fie golgeter la sfîrșitul campionatului.

"În primul rând, vreau să fiu sănătos. Apoi, vreau ca echipa să fie acolo, în față, iar dacă este posibil, să fiu golgheter este foarte bine."

Întrebat care este diferența între Mircea Rednic și Cristiano Bergodi, Mazilu a mai spus pentru Adevărul: "Nu știu ce să spun. M-am înțeles foarte bine cu amândoi. Ambii sunt profesioniști și ne-au pregătit bine. Apropo, la Târgu Jiu, nu am avut probleme fizice, așa cum s-a insinuat."





Luni, 19 Noiembrie 2007

Manifestarile organizate cu ocazia jocului ROMÂNIA - ALBANIA si tombola "DACIA"

Cu ocazia jocului România - Albania (miercuri, 21 noiembrie a.c., ora 18.00, pe stadionul "Național-Lia Manoliu" din București, în ultima etapă a preliminariilor EURO 2008), Federația Română de Fotbal și "Sport Evolution Group" organizează un ansamblu de manifestări, menite să transforme această ultimă partidă a unei campanii de calificare încununate de succes într-o veritabilă sărbătoare.

Programul va începe la ora 16.30, cu anunțul programului, pe ecranul special amenajat urmând să fie prezentate imagini din jocurile disputate de naționala noastră în cadrul acestor preliminarii. După trei minute, pe scena amplasată în fața Peluzei 1 (așa cum am anunțat, închisă în totalitate pentru public), își va face apariția cunoscuta trupă "Voltaj", imagini "live" ale concertului fiind prezentate pe același ecran. La ora 17.05, înaintea ultimei melodii din cadrul concertului, va urca pe scenă și proaspătul campion mondial la box, Lucian Bute, care va intra la vestiare, pentru a se întâlni cu jucătorii noștri, la ora 17.10.

După cinci minute, când pe terenul de joc va începe încălzirea jucătorilor, la stația de amplificare a stadionului vor fi prezentate cele două echipe, precum și lista tuturor fotbaliștilor care au contribuit la obținerea acestei calificări mult așteptate. La orele 17.25 și 17.35 se vor desfășura două tombole, prima a FRF (miza fiind reprezentată de cinci tricouri ale reprezentativei noastre), iar a doua a firmei "Dacia", cu un sfert de oră înaintea orei de start a meciului urmând să fie prezentate, pe ecran, noi imagini din cadrul jocurilor disputate de naționala noastră în cadrul actualelor preliminarii.

Premiul acestei tombole este un autoturism "Dacia Logan", condițiile pentru ca o persoană să poată câștiga mașina fiind următoarele:
. Participantul la tombolă trebuie să aibă 18 ani împliniți la data de 18 noiembrie 2007
. Să fi cumpărat un bilet de intrare la jocul România - Albania și să se afle pe stadion la ora 17.30, înaintea efectuării tragerii la sorți, cinci minute mai târziu
. Să trimită prin SMS, la numărul 1874, până la ora 16.00, seria și numărul biletului de intrare la meciul România - Albania
. Să răspundă la primul apel telefonic
. Să prezinte biletul de intrare, care are seria și numărul din sms-ul desemnat câștigător
. Să aibă asupra sa un act de identitate, pe care să îl poată prezenta organizatorilor

Intrarea jucătorilor pe teren va fi marcată de o salvă de tunuri de confetti (în culorile noastre naționale, roșu, galben și albastru). În timpul pauzei meciului, câștigătorul (câștigătoarea tombolei "Dacia") va primi autoturismul câștigat.

După încheierea meciului vor fi lansate artificii "reci", firma "Max Boegl" urmând să demareze simbolic demolarea stadionului, prin demontarea unei gradene de beton.


Duminica, 18 Noiembrie 2007

Programul echipei nationale a Romaniei

În cursul dimineții de azi, 18 noiembrie a.c., componenții echipei noastre naționale, reveniți aseară târziu de la Sofia, au efectuat un antrenament de recuperare și refacere la Centrul de Fotbal Mogoșoaia, cu participarea tuturor celor 22 de jucători.

Mâine dimineață, tot la Mogoșoaia, este programat un nou antrenament, închis.

Programul de presă pentru ziua de marți, 20 noiembrie a.c., precum și cel pentru miercuri, 21 noiembrie a.c., când este programat ultimul meci al României din cadrul preliminariilor EURO 2008 (pe stadionul "Național-Lia Manoliu" din București, începând de la ora 18.00), vor fi anunțate mâine.

Luni, 19 noiembrie, se pun în vânzare

Biletele de intrare la jocul Romania - Albania, programat in ziua de 21 noiembrie a.c., de la ora 18.00, pe stadionul "National-Lia Manoliu" din Bucuresti, in cadrul ultimei etape a preliminariilor EURO 2008, vor fi puse in vanzare luni, 19 noiembrie a.c., la ora 10.00, la casele de bilete ale stadioanelor "National-Lia Manoliu", "Dinamo", "Steaua" si "Giulesti-Valentin Stanescu", toate din Bucuresti.

Peluza I va fi inchisa in totalitate. In ceea ce priveste sectoarele 29 si 30 ale Peluzei a II-a, acestea vor fi rezervate exclusiv copiilor in varsta de pana la 16 ani si pensionarilor, acestia urmand sa aiba acces GRATUIT, pe baza carnetului de elev sau, respectiv, a talonului de pensie.

Casele de bilete vor fi deschise zilnic (inclusiv in ziua jocului), intre orele 10.00-16.00. In afara biletelor puse in vanzare la stadionul "National-Lia Manoliu", au mai fost repartizate urmatoarele cantitati: 3.000 de bilete la Tribuna I la stadionul "Steaua", 3.000 de bilete la Tribuna a II-a la stadionul "Giulesti-Valentin Stanescu" si 3.000 de bilete la Peluza a II-a la stadionul "Dinamo".

Biletele vor mai putea fi achizitionate online, pe site-urile http://www.biletefotbalonline.ro/ si http://www.bilete.ro/.

Cat despre preturile biletelor (diferenta fata de preturile de pana acum urmand sa fie suportata de sponsorii nostri oficiali), ele sunt urmatoarele:

TRIBUNA 0 - 50 lei
TRIBUNA I SI TRIBUNA A II-A - 20 lei
PELUZA A II-A - 10 lei

O mare parte a veniturilor realizate in urma vanzarii biletelor va fi directionata in scopuri caritabile.














Echipa "Revista presei "RapidFans.RO
 


 
     
Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...