Home    Revista Presei    2008
IAN
FEB
MAR
APR
MAI
IUN
IUL
AUG
SEPT
OCT
NOV
DEC
   Revista Presei
   Decembrie 2008
 
          
   Sambata 20 decembrie 2008    
   Gazeta Sporturilor
online | vizualizari   
   Vor sa ia modelul Dinamo

Copos e de acord cu majorarea de capital social și vrea să aducă mai mulți investitori la echipă, așa cum e în Ștefan cel Mare
George Copos a realizat că nu mai poate finanța de unul singur Rapidul și, pentru a scoate clubul din criza financiară, s-a inspirat de la Dinamo.Patronul din Giulești vrea să preia modelul din Ștefan cel Mare și să aducă la echipă mai mulți investitori. Acesta este și motivul pentru care a contactat în ultima vreme mai mulți oameni de afaceri din România, cum ar fi Ionuț Negoiță, Ovidiu Tender, Marian Iancu, Adrian Porumboiu și Gino Iorgulescu.

Pentru a aduce noi investitori, Copos e dispus să accepte și majorarea de capital social, care în acest moment e de doar 2,5 milioane de euro. Totuși, nimeni nu vrea să vină la Rapid pînă cînd nu se va realiza un audit. Pentru asta, giuleștenii au încheiat la începutul lunii un contract cu firma elvețiană Deloitte Touche, însă raportul financiar nu va fi gata pînă la finalul lunii ianuarie.

Valvis e interesat
"E singura posibilitate de a convinge lumea să investească în Grant. Omul trebuie să știe ce riscuri își asumă, înainte de a băga bani. Chiar și în actuala situație economică din România, sînt oameni de afaceri dispuși să vină alături de George Copos. După ce se termină auditul va fi decisă și suma cu care va fi majorat capitalul, probabil se va ajunge undeva la 20 de milioane de euro",susține un apropiat al acționarului majoritar.

Printre cei interesați se numără și Jean Valvis, cel care în prezent deține sub 0,1 la sută din acțiuni. Omul de afaceri greco-elvețian a vîndut în luna aprilie concernul LaDorna francezilor de la Lactalis, tranzacție care i-a adus în cont aproximativ 80 de milioane de euro.

Taher vrea și el
Chiar dacă tranzacția dintre Fathi Taher și George Copos a eșuat, omul de afaceri iordanian își dorește și el să participe la majorarea de capital social, însă cu banii pe care i-a băgat deja în club. La ultimele întîlniri dintre cei doi, Taher a încercat să-l convingă pe Copos să transforme cele 8 milioane de euro în acțiuni, însă acționarul majoritar al Rapidului nu s-a lăsat înduplecat: "Nu se poate așa ceva, banii aceia sînt deja cheltuiți!".

"Cesar poate pleca"
Directorul general Grigore Sichitiu a declarat că Julio Cesar e liber să plece la Vitoria Guimaraes, formație ce și-a manifestat interesul pentru mijlocașul brazilian: "Julio Cesar e unul dintre jucătorii cu salarii mari cărora le-am transmis să-și caute echipe și probabil că varianta cu Vitoria Guimaraes a apărut pentru că impresarul lui e portughez. Sîntem deschiși la discuții, dar nu ne-a contactat nimeni, nici pentru el, nici pentru ceilalți”.

Pițurcă îl susține pe Peseiro
Selecționerul Victor Pițurcă consideră că giuleștenii au greșit cînd au semnat contractul cu Jose Peseiro și spune că dacă ar fi fost în locul portughezului ar fi procedat la fel: "Sub nici o formă nu aș fi acceptat diminuarea salariului. În vară, cînd au semnat contractul, nu s-au gândit că nu îl pot onora?". Peseiro nu le-a transmis rapidiștilor nici un răspuns la ultima ofertă de reziliere a contractului, iar luni va pleca în Portugalia, în vacanță.

5 acționari are Dinamo în prezent: Nicolae Badea, Cristi Borcea, Vasile Turcu, Dragoș Săvulescu și Florian Walter


   Cesar la Guimaraes

Mijlocașul brazilian al Rapidului este aproape de un transfer în Portugalia, la echipa de pe locul 8
Julio Cesar s-a săturat de Rapid și vrea să plece. Singura condiție impusă: să i se achite restanțele salariale din ultimele 4 luni, aproximativ 135.000 de euro. Brazilianul de 28 de ani are o ofertă de la Victoria Guimaraes, ocupanta locului 8 în Portugalia, care caută să-și întărească lotul cu un mijlocaș ofensiv. Totuși, pentru a semna cu portughezii, Julio Cesar trebuie să mai scadă din pretențiile salariale, lusitanii fiind dispuși să-i ofere un contract de 250.000 de euro, cu 150.000 mai puțin decît are la Rapid.

În urmă cu două zile, la GSP TV, Cesar a recunoscut că nu-și mai dorește să continue în Giulești: "Le cer scuze fanilor pentru evoluțiile mele, nici eu nu sînt mulțumit de cum am jucat. Cînd se vorbește așa mult de bani, dispare plăcerea de a juca fotbal. Mi-aș dori să mă duc undeva unde e mai multă liniște. Dacă cei doi patroni s-ar fi înțeles mai devreme, acum eram mai sus în clasament".

   Prosport  
    Mircea Sandu anunță primele victime ale crizei: "Rapid, FC Timișoara și Poli Iași sunt aproape desființate"

Mircea Sandu anunță apocalipsa în Liga I. Președintele FRF spune că mai multe cluburi sunt atinse de criza economică mondială și se află în prag de desființare. Sandu face și nominalizări. Rapidul, Iașiul și Timișoara ar putea fi primele victime, în viziunea oficialului Federației.

    "Cred că vor fi cluburi care nu-și vor mai putea continua activitatea, la toate eșaloanele. Inclusiv în Liga 1. Am și semnale în acest sens. Este Rapidul, cu datorii de atâtea milioane, la fel Timișoara și Iașiul. Sunt și declarațiile în acest sens ale președinților, investitorilor. Oricum, până la 31 martie 2009 trebuie să-și depună documentele pentru procesul de licențiere, cu bugetul consolidat etc. Vor fi probleme mari în tot spectrul fotbalului și pentru asta deja sunt pregătit cu câteva propuneri", a spus Sandu în jurnalul.ro


    Mircea Sandu: "Copos spune de 10 ani că iese din fotbal! Să iasă în 2, dar cu socotelile încheiate"

Președintele FRF a comentat situația de la Rapid și consideră că principalul vinovat pentru situația clubului giuleștean este George Copos.

Totodată, Mircea Sandu susține că dacă patronul "alb-vișiniilor" vrea să se retragă din fotbal, să o facă, dar cu socotelile încheiate.

"Analizând ceea ce fac Gigi Becali și George Copos, aș spune că unul a știut să folosească imaginea și influența creată de fotbal, respectiv Copos, iar celălalt nu, vezi Becali. Copos a beneficiat, dar trebuie să mai și scoată din buzunar. El este cel care trebuie să repună Rapidul în echilibru. Spune de zece ani că nu mai vrea să stea în fotbal. Pregătește-ți, domnule, plecarea în doi ani de zile, dar până atunci încheie-ți socotelile." a spus Mircea Sandu în Juranlul Național.

    Giuleștenii i-au făcut lui Peseiro o nouă ofertă: Divorț de 300.000 €

Constantin Toma și Grigore Sichitiu (foto) s-au întâlnit marți seară cu tehnicianul Rapidului și i-au oferit 240.000 de euro pentru a-și rezilia contractul cu Rapid.

Peseiro a declinat însă propunerea și le-a solicitat 500.000 de euro, atât cât are stipulat în contract. Ieri, giuleștenii i-au făcut o nouă ofertă portughezului de întrerupere a contractului, de 300.000 de euro, Peseiro urmând să le dea un răspuns zilele următoare. „Am discutat astăzi (n.r. - ieri) din nou cu Jose și cu secunzii, dar nu am ajuns la un acord. Dânșii au intrat în concediu, dar ne-au cerut câteva zile de gândire. Totuși, eu sunt optimist și cred că, în cele din urmă, Jose Peseiro va accepta rezilierea contractului”, a spus Sichitiu.


    Ajutoarele lui Peseiro câștigă câte 10.000 de euro pe lună - Secunzi de Ligă!

Pe zi ce trece, giuleștenii descoperă că prețul despărțirii de echipa tehnică se măreste, din cauza contractelor beton pe care le au Jose Peseiro și secunzii săi.

Ultima „bomb㔠vine din linia a doua. Rapid nu poate scăpa nici de ajutoarele lui Peseiro fără a plăti despăgubiri. Goncalves, Caixinha și Zivanovic au și ei angajamente fără cusur, în care se stipulează clar clauza de reziliere. Aceasta este aceeași pentru fiecare și prevede ca Rapid să plătească 170.000 de euro celui la care va renunța înainte de terminarea contractului. În aceste condiții, situația se complică, deoarece, pentru a-i da afară pe toți trei, giuleștenii trebuie să mai scoată 510.000 de euro. Nu doar suma clauzei de reziliere este uriașă, ci și salariile pe care aceștia le luau în fiecare lună. Secunzii primeau câte 10.000 de euro net, ajungând pe an la 120.000 de euro, adică mai mult decât o parte dintre antrenorii principali din Liga I.

Nu are clauză de performanță

Puși în fața faptului împlinit, oficialii Rapidului dau vina pe Constantin Zotta, cel care a semnat din partea clubului. Acesta, la rândul lui, spune că Peseiro s-a înțeles cu Fathi Taher și că nu a redactat el contractele.
Singurul motiv pentru care Rapid nu poate scăpa de Jose Peseiro este că acesta nu are nicio clauză de performanță, angajamentul său fiind lipsit de vreun obiectiv. Altfel spus, și dacă termină cu echipa pe locul 14, el își ia toți banii din contract, suma fiind de un milion de euro pe an, care face din contractul său cel mai mare din câte au existat vreodată în România.

CINE SUNT SECUNZII LUI PESEIRO

PEDRO CAIXINHA
E principalul colaborator al portughezului, care l-a avut secund și la Sporting, Panathinaikos și Al-Hilal. Caixinha, 38 de ani, a fost principal și la Vasco da Gama, el fiind implicat în incidentul de la meciul cu CFR Cluj, când l-a împins pe Sixto Peralta, generând o bătaie generală.

GORAN ZIVANOVIC
A fost portar la Madeira și, după ce s-a lăsat, a intrat în stafful lui Peseiro. Se ocupa cu pregătirea portarilor, dar urmărea și foarte multe meciuri pe casete video.

JOSE EDUARDO GONCALVES
E cel mai bătrân dintre secunzii lui Peseiro, fiind genul de om blajin, care nu supără pe nimeni și are relații foarte bune cu jucătorii și conducerea clubului.


    Julio Cesar, dorit la Guimaraes - Vitoria lui Cesar!

Adus în vară cu mare tam-tam de la AEK Atena, Julio Cesar nu a confirmat la Rapid, iar acum oficialii giuleșteni încearcă să-i rezilieze contractul.

Cel mai probabil, mijlocașul va ajunge la Vitoria Guimaraes, grupare care-l va achiziționa gratis. Julio Cesar are un salariu enorm la Rapid, de 400.000 de euro, iar rapidiștii l-au anunțat pe jucător că trebuie să-și găsească echipă. Cei de la Guimaraes s-au arătat interesați de serviciile mijlocașului rapidist, mai ales că l-ar putea achiziționa gratis. Julio Cesar a confirmat că vrea să plece de la Rapid, dar numai după ce își va primi restanțele financiare, cumulate la 75.000 de euro. „Acum, Julio se află în Brazilia și pentru moment nu se pune problema să plece din România. Întâi trebuie să primească banii pe care clubul îi datorează și pe urmă vom discuta de o eventuală reziliere a contractului”, a declarat impresarul jucătorului, Pedro Barbosa.

Joao Paulo Pinto, dorit la vitoria Setubal

Și Pinto poate părăsi Giuleștiul în această iarnă, cu destinația Vitoria Setubal, dar sub formă de împrumut. Singura problemă în realizarea tranzacției o reprezintă contractul mare pe care Pinto îl primește în Giulești. Oficialii de la Setubal încearcă să-l împrumute pe jucătorul rapidist, dar cu o condiție: giuleștenii să-i plătească o parte din contract.

19 meciuri a bifat Julio Cesar pentru giuleșteni, marcând două goluri

1 gol a marcat Joao Paulo Pinto pentru Rapid în campionat, în ultima etapă din tur, la Iași