Stiri ::: 10 martie 2007



  Prezentare Stadionul Giulesti

Decenii de-a rândul, fieful Rapidului a fost cunoscut sub denumirea de Potcoava Giulestiului.

        Istoria Giulestiului începe în 1934. Pe 31 mai, Gazeta Sporturilor consemna stirea conform careia CFR Bucuresti începe construirea unui teren pe Soseaua Giulesti. Lucrarile erau prevazute sa înceapa pe 1 iunie, iar suprafata de joc urma sa aiba dimensiunile de 105 m lungime si 65 m latime si sa fie acoperita cu zgura, copiindu-se modelul unei arene la moda atunci, Venus. Planurile n-au fost respectate. Un an mai târziu, adica în mai 1935, acelasi ziar mentiona ca

        Cu toate acestea, la sfârsitul anului 1935 (10 decembrie), Primaria anunta ca refuza autorizarea construirii stadionului, pentru ca "nu se poate încadra în planul de sistematizare al Capitalei" ! Câteva zile mai târziu, se acorda, în sfârsit, autorizatia de constructie. Iar în aprilie 1936 se estima ca stadionul va fi gata pe 1 septembrie, acelasi an, ca va avea gazon si va putea aduna 25.000 de spectatori. Se modificasera putin si dimensiunile, estimate acum la 107/75, dar se avansa chiar si o data de inaugurare: 14 august 1936.

        Lucrarile au început, e adevarat, în cursul acelui an, dar ele au durat, în cele din urma, mai bine de doi ani. Potcoava, proiectata si construita de arhitectul Gheorghe Dumitrescu sub patronajul Aociatiei sportiv-culturale a CFR, a fost data oficial în folosinta pe 10 iunie 1939, inaugurarea fiind legata de Ceferiada organizata pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulatie a primului tren în România."Botezul" il primise insa cu un an in urma. Aici apucasera sa joace rapidistii si doua partide din cadrul Cupei Europei Centrale, ambele incheiate cu victorii, 4-0 cu Ujpest Budapesta si 2-1 cu Genoa.

        La evenimentul din vara lui 1939 au luat parte Regele Carol al II-lea, Printul "Mihai Mare Voievod de Alba Iulia", Printul Paul al Greciei, membri ai Guvernului Român, Consilieri Regali, înalti demnitari, personalitati proeminente ale vietii noastre publice, reprezentanti straini, care asistasera si la serbarea nationala de pe 8 iunie 1939, si numerosi delegati ai cailor ferate europene.

        La început, spectatorii de la peluza vizionau meciurile în picioare, iar sub tribune existau circa 60 de loje petru oficiali. Potcoava era considerata atunci "arena cea mai încapatoare si cea mai eleganta" din tara.

        Potcoava a devenit amintire pe la jumatatea anilor '80, când a fost ridicata, la început doar pe un cadru metalic, o a doua peluza, închizându-se, practic, stadionul.Lucrarea a fost definitivata aproximativ 10 ani mai tarziu si a primit porecla de "Peluza Vacaroiu", dupa numele primului ministru din acea perioada, Nicolae Vacaroiu. Mare simpatizant al Rapidului, demnitarul a sustinut consistent eforturile de marire a capacitatii stadionului, cifrata, inainte de aparitia celei de a doua peluze, la 12.160 de locuri. În prezent, arena poate primi 19.100 de oameni, fiind dotata în întregime cu scaune de plastic.

        În vara lui 2000, cu ocazia prezentarii lotului antrenat de Anghel Iordanescu, a fost inaugurata si instalatia de nocturna "adevarata".

        Vara lui 2003 a reprezentat un alt reper important în istoria batrânei arene. Echipa s-a mutat pe National, lasând cale libera pentru lucrarile de modernizare. Gazonul a fost schimbat în totalitate, iar drenajul sau a fost adus la standarde occidentale. În consecinta, pe 14 noiembrie 2003, Rapid dispunea de cel mai bun gazon din Romania, putand fi folosit pe orice vreme, oricat cat de vitrega. Stadionul a intrat, de asemenea, într-un amplu proces de refacere. S-au început marirea si modernizarea tribunei oficiale, iar tribunele au fost înconjurate, în locul vechiului gard de protectie, cu un material plastic transparent (si rezistent), care asigura si o vizibilitate excelenta, dar si o protectie pe masura.

        În vara lui 2004, prin Hotarâre de Guvern,stadionul a trecut din administrarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului în cea a Clubului Sportiv Rapid.
Fata de celelalte Stadioane mari din Bucuresti, stadionul Rapid este o constructie, cu gazonul la nivelul solului. Dinamo, Steaua si Lia Manoliu sunt toate sub nivelul solului, construite in gropi si cu tribunele si peluzele atasate de groapa sau pe movile de pamant.

        De fapt stadionul in sine este un complex sportiv. La parterul si etajul stadionului se afla diferite sali de sport (box, haltere, etc dar si dormitoare pentru anumiti sportivi, dusuri separate de cele de la fotbal, o berarie, un magazin de produse sportive + sala cu trofee ale Rapidului.

        Langa stadion, la 5 metri de tribuna a doua, se afla bazinul de 33 de m - dimensiunile unui bazin de polo.

        Tot langa stadion, la 5 metri de peluza veche se afla si Teatrul Giulesti. Dupa revolutie, compania de teatru si-a luat numele de Odeon si si-a tinut reprezentatiile mai mult in sala Majestic de pe Calea Victoriei. Teatrul Giulesti a avut pe urma si alte utilizari printre care cea mai faimoasa era de pe vremea emisiunilor lui Florin Calinescu. Interesant este ca acum 10 ani functiona in interiorul teatrului un post de radio care, ca transmisiuni sportive in direct nu avea decat meciurile Rapidului. Unul dintre reporterii postului de radio se cocota pe acoperisul Teatrului si comenta de acolo in direct.
Tot langa stadion, la 5 metri de peluza cea noua se afla si sala sporturilor Rapid, recent modernizata si gazduieste meciuri oficiale ale echipelor Rapid de volei, handbal si baschet.

        Ca fapt divers despre stadion, culoarele de acces de sub stadion (cele de langa pista de alergare) au o inaltime de 170 cm, deci daca esti mai inalt trebuie sa te apleci. Asta pentru ca media de inaltime de acum 70 de ani era cu 15 cm mai mica decat acum !!!

        In partea de Nord a Stadionului se afla sinele de cale ferata ce duc catre punctul terminus al Bucurestiului - Gara de Nord. Stadionul se vede deci, cum pleci din Bucuresti, la cca 1500 de metri pe stanga, imediat ce treci de Podul Grant. La nord de calea ferata se afla Cartierul Grivita.

        In partea de Est se afla Podul Grant. Si mai la est este Cartierul Grant.

        In partea de Sud se afla Calea Giulesti si Cartierul Crangasi.

        In partea de Vest se afla blocuri de locuit din Cartierul Giulesti.

        Meciul se poate urmari de pe blocurile cele mai apropiate din Giulesti si Crangasi numai ca trebuie sa stai cat mai sus. Nu am vazut niciodata meciurile de pe bloc dar tot timpul sunt oameni care urmaresc meciul de acolo. Gratis!


articol preluat din netsport.ro si forum onlinesport

Echipa RapidFans.RO ::: 10 martie 2007

  
 
     
SITE dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...