4 noiembrie 2007 | 12:30

     
     


   
S-a pierdut Rapidul nostru, cel adevarat ?

    Este o intrebare care, nu cred ca reprezinta pentru multi rapidisti o ingrijorare.
Dar este o intrebare care, ca oricare alta intrebare, ne face sa reflectam si sa incercam sa-i gasim raspunsul. Oare spiritul Rapidului s-a pierdut odata cu trecerea atator ani de istorie frumoasa ? Spirit...hmm. Un cuvant ca  oricare altul la prima vedere, dar cand este pus pe langa ''RAPID'' parca se schimba, parca suna mai bine, ba mai mult, ne caracterizeaza  pentru ca existenta noastra tine, evident, de spiritul nostru extraordinar. Sa incercam sa ne intoarcem in timp si sa ne gandim cam ce a insemnat Rapid si de ce avea ''spirit'' in adevaratul sens al cuvantului.

    Pai, avea spirit in primul si in primul rand pentru ca existau suporteri, suporteri extraordinari, care erau capabili sa faca orice pentru RAPID, care plangeau si radeau, trecand de la agonie la extaz. Probabil din cauza asta mai auzi cateodata din gura unui rapidist ''mai vechi'' :''Asta-i Rapidul.suntem obisnuiti''. Multi spun asta  chiar  daca echipa pierde si  merg mai departe pentru ca stiu : ''Asta-i Rapidu'!". Asta probabil stim cu toti, nu conteaza ca suntem copii, tineri sau batrani, ramanem langa Rapid orice s-ar intampla. Totusi asta nu inseamna ca implicit toti stim ce inseamna sa fii rapidist. Pentru multi mai ales tineri, a fi rapidist inseamna uneori alcool, injuraturi, violenta. Toate astea in fata a doua generatii, generatia in varsta care plange dupa frumusetea Rapidului de odinioara si copiii, copiii care ar trebui sa imprumute un exemplu frumos de la cei mari. Un exemplu de dragoste doar pentru Rapid si nu pentru alte lucruri urate.

    Ma intreb vor mai fi multe generatii care sa duca mai departe spiritul Rapidului? Vor mai fi multi care sa povesteasca la randul lor copiilor care vor veni pe lume cum a aparut echipa noastra ? Vor mai fi cei care vor plange pentru Rapid.si care vor rade.imediat.Va mai fi Giulestiul locul acela extraordinar care iti fura inima pe veci ? Galeria va mai canta asa cum se canta pe vremuri ? Stadionul va mai fi plin ? Cate intrebari care isi au raspunsul, normal, doar pe viitor. Si sa nu incercam sa aratam cu degetul vinovati ca cei din conducere, pana la urma vorbim de istorie. Suporterii reprezinta de mai bine de 80 de ani istoria Rapidului. Inainte nu aveam nici jumatate din cat avem acum, stateam in B ani intregi, dar aveam spirit, umpleam stadionul, cantam neincetat, faceam spectacol. Azi pierdeam, maine castigam nu conta. Nu ne interesau nici performantele, nici banii, eram simplu niste rapidisti extraordinari. Iar acum cand avem totusi destul, cand ne luptam an de an la titlu, acum ne intereseaza campaniile anti, ne intereseaza doar investitiile lui Copos. Nu mai suntem aceia.

    Poate vom reusi sa pastram spiritul, ceea ce este greu pentru ca deja a inceput sa se degradeze. Deja nu mai vezi acei rapidisti extraordinari, deosebiti, adevarate exemple pentru suporterii fotbalului romanesc, educatia, civilizatia si chiar marea cultura rapidista ( despre care au vorbit atatia). Toate se duc in jos. Haideti sa incercam sa ne gasim fiecare dintre noi o vina, sa incercam sa ne intelegem  intre noi ca sa putem fi la randul nostru intelesi.Ssau avem impresia ca fiind foarte impulsivi vom reusi ceva ? Sa gasim adevaratii vinovati pentru greseli. Sa nu judecam pentru ca nu avem acest drept. Pur si simplu sa iubim RAPIDUL. Este simplu, dar in acelasi timp greu pentru cei care nu stiu istoria noastra.
    Stiti ca Rapid a fost, este si va ramane campioana in sufletele noastre? Cam asa se spunea. Stiti ca Rapid insemna in primul rand galeria? Normal ca multi stiu asta  si incearca sa rememoreze momentele de pe vremea lui Mincea, dar oare de ce nu mai reusesc ca inainte ?
    Cert este ca ne-am schimbat, noi cei din generatia de astazi, noi cei care nu mai ascultam de cei mari, noi cei care nu stim sa mai iubim pur, noi ce-i care ranim mai mult. Ne-am schimbat. Multora nu le mai plac povestile batranilor rapidisti, ci le place un pahar de bere si betie la greu pentru a se simti bine. Pana la urma trebuie sa-ti traiesti viata. Personal consider ca pe un stadion ca Giulestiul, unde se simte in aer, parca pluteste o legenda vie. Sa traiesti inseamna sa iubesti, sa canti, sa-ti incurajezi doar echipa. Nimic altceva.
    Doamne si cate s-au spus de noi, ca suporteri, mereu am fost exemple bune, galeria noastra ocupa un loc special. Oare vom mai putea sa mai ocupam acest loc vreodata ?
    Eu zic ca de noi depinde totul. Ne pierdem, dar putem recupera, putem fi din nou la loc de cinste, macar in sufletele noastre. Dar totul, absolut totul depinde numai si numai de noi. Noi suntem cei care putem sa aducem din nou , sa reinviem spiritul Rapidului. Avem totul in mana.(asta nu depinde de banii patronului nostru). 

    Fara sa vreau revin la aceeasi intrebare cu care am inceput (pentru ca nimeni nu mi-a raspuns): '' S-a pierdut Rapidul nostru, cel adevarat?''. Haideti sa demonstram ca nu...

    Legendele nu mor niciodata. Sunt vesnice orice s-ar intampla, de ele ne vom aminti si peste inca 2000 de ani, asa cum ne vom aminti de marii jucatori rapidisti, de Pittis, de Cristina, ( poate chiar cu ironie de insusi Copos, fiecare isi va aminti in felul lui si de ce a fost bine si de ce a fost rau.). Ceea ce conteaza este sa stim sa povestim aceste legende si generatiilor viitoare, sa stim sa le spunem povestea infiintarii Rapidului nostru mic, sa putem sa le spunem frumusetea galeriei, sa ne laudam cu ea, in niciun caz sa nu avem ce spune, sa aratam mizerii si violente. Sa ne mandrim cu totul, pentru ca suntem cea mai curata si frumoasa echipa din fotbalul romanesc, cu rezultate putine, dar esentiale, geniile nu au nevoie de reclama multa, prefera sa stea in umbra. Cam asa este si Rapidul, un geniu . Haideti sa cantam imnul cu mana pe inima, am vazut la multi asta, dar nu chiar la toata lumea, din pacate. Sa cantam pana la epuizare. Nu se mai canta toate melodiile specifice, am observat. Nu mai este aceiasi atmosfera. De fapt, preferam bannere anti,  decat o coregrafie mai speciala. Astazi vin, maine pleaca. Important este ca noi sa ramanem mereu acolo, pe Giulesti, sa nu plecam niciodata ! Sa aratam ca nu degeaba s-au spus atatea despre noi. 

    "Imi scot palaria in fata galeriei Rapidului,in fata unor oameni cu suflet mare,care emotioneaza orice adversar prin devotamentul lor intrat deja in legenda"
    FLORIN HALAGIAN

"Galeria Rapidului ocupa maiestuoasa,ca o veritabila regina,fotoliu de onoare al galeriilor fotbalului romanesc"
    VASILE BOLBOJA, fost presedinte al Comitetului de suporteri. 

     P.S. : Nu vreau sa impresionez, prin acest comentariu, pe absolut nimeni. Vreau doar sa fie ca un semnal de alarma, sa incercam sa ne indreptam. Totusi este evident ca este o opinie personala. Nu sunt multi care gandesc ca mine si as vrea sa existe oameni care sa ma sustina. Eu spun doar ce simt in acest moment si ce stiam inainte, din cate mi s-au povestit despre Rapid.si ce am vazut de curand ! Vreau doar sa spun ca personal vreau sa mai fim ce am fost acum multi ani in urma. Sa fim civilizati. Cand spunem ca suntem rapidisti sa fim laudati si apreciati.

    "Cand bateam mingea in preajma Giulestiului,calcam cu totii parca altfel,mai pe varfuri"
ILIE NASTASE

    "Peste 500 de ani, Ministerul Aerului va fi reprezentat de cei care`isi dau aere. Noi ramanem ce am fost: navetisti, chiar cosmici"
FLORIAN PITIS

    Despre Rapid s-au scris carti insufletite de condeiul magic al celor mai straluciti gazetari, s-a facut risipa de metafore. Dar, intotdeauna, spiritul sau a fost cel mai bine descris de constatarile suporterilor insisi:

    In 1923 S-A NASCUT O LEGENDA
    Pentru a reprezenta un lucru, trebuie sa stii extrem de bine ce vrei sa reprezinti !

Aceasta este parerea mea.


     
           
         
         
   
BADEa                                                                
   
         
     
Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...