® cauta in RapidFans.RO ®                     ® harta site RapidFans | stiri Rapid | revista presei ®
 
 
   


online | vizualizari
14 Mai 2008 18:05

   
       
   
La aproape un an după "Moțul" Pittiș, ne-a părăsit și nea Colea!

     Celebrul actor de teatru și film Colea Răutu s-a stins din viață la Spitalul Municipal din București, unde era internat de mai bine de o săptămână. Mare suporter al Rapidului, Colea Răutu a încetat din viață din cauza unei boli incurabile, la vârsta de 95 de ani.

     Colea Răutu, autorul celebrei fraze "RAPID a facut mereu artă pentru artă!", a jucat în zeci de filme, interpretând avut roluri magistrale. Pe numele adevărat Colea Rutkovski (născut pe 28 noiembrie 1912, Limbenii noi, judetul Balti, astăzi în Republica Moldova), a fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovschi, alaturi de Larisa, Natalia si Valentin. A fost elev la Colegiul "Regele Ferdinand" din Chișinău și a absolvit Academia de artă dramatică din București.. Nu i-a plăcut niciodată cartea, așa cum singur recunoștea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând ceva vreme în echipa Uzinelor "Mociornița". A urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din București, dar mai întâi a fost corist la Opera din Cluj. A debutat la Teatrul de Revistă "Cărăbuș", condus de Constantin Tanase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oară faimosul șlagăr "Ți-a ieșit coșaru-n drum", de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian. La inițiativa lui Sica Alexandrescu, a jucat la Teatrul National din Bucuresti.

       Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulesti. A jucat, pentru scurt timp, și la Teatrul din Pitesti A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât românești cât și străine, în seriale de televiziune. Rolul său de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film cu rolul protagonistului din "Desfășurarea", regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. A făcut roluri memorabile în "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul", "Fratii Jderi", "Nemuritorii", "Pintea", "Răzbunarea haiducilor", "Răpirea fecioarelor", "Zestrea domniței Ralu" și "Haiducii lui Șaptecai", "Toate pânzele sus!", "Accidentul", "Acțiunea Autobuzul", "Duelul" etc. Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, și s-a numărat printre laureații Galei "Vârsta de Aur" din 2001, ai Premiilor Naționale în Domeniul Teatrului și Galei Premiilor în Cinematografie.

      Colea Răutu, plecat dintre noi la nici un an de la o altă importantă și dureroasă dispariție, cea a lui Florian Pittiș, va rămâne de-a pururi în galeria suporterilor celebri ai Rapidului, alături de regretații Maria Tănase, Ioana Radu, Ștefan Bănică, Ion Băieșu, Anda Călugăreanu, Horia Căciulescu, Silviu Stănculescu, Dorina Drăghici, dar și de cei care încă pătimesc cu Giuleștiul, Nicu Constantin, Dan Grigore, Mitică Popescu, Dan Puican sau Victor Socaciu!

        Dumnezeu să te odihnească în pace, nea Colea!

      FC Rapid | 14 mai 2008 18:05              

   
   

   
chat RapidFanschat rapid rapidisti discuta comenteaza cu rapidistii
  smilies/zâmbete      
 
           
           
     

Rapid.Fans | 14 mai 2008                                 | online |

   
         
     
Site dezvoltat de Echipa RapidFans.RO ::: FC RAPID                                            ... [ Copyright 2006 RapidFans.RO Toate drepturile rezervate. ] ...