Home    2012-2013    Liga 1    Meciuri/Rezultate
+ Add
 
Meci
Stiri
Cronica
Foto
Video
Bilete
Calificative
LIVE DIGI SPORT
Forum
   Stiri | Etapa 19 Liga 1 Bergenbier
 
online | vizualizari   
   RAPID - Otelul Galati
 

STIRI Etapa 19

RAPID - Otelul Galati

RAPID
Insolvența - singurul mecanism juridico - economic care poate salva clubul RAPID

 Fotbal Club Rapid este organizat în prezent ca societate comercială pe acțiuni. O perioadă de timp activitățile clubului au fost încununate de succes, din punct de vedere sportiv. Începând cu ianuarie 2009, de când noi, recunoaștem, am făcut o imensă greșeală și am re-preluat clubul, situația s-a deteriorat, acumulându-se obligații financiare împovărătoare.

În această situație conducerea clubului a căutat să identifice cea mai potrivită metodă de redresare a finanțelor clubului și de salvare a existenței acestuia.

Considerăm că această metodă este cea a insolvenței.

Insolvența reprezintă acea situație în care debitorul nu mai dispune de suficiente fondurilor bănești pentru plata datoriilor sale. Procedura de insolvență se poate aplica oricăror persoane juridice de drept privat care desfășoară activități economice, deci și cluburilor de fotbal constituite ca societăți pe acțiuni.

Insolvență înseamnă că, spre exemplu, o societate, în cazul de față SC Fotbal Club Rapid SA, nu dispune, la un moment dat, de sumele necesare pentru a-și plăti datoriile. 

Legea insolvenței are ca scop instituirea unei proceduri prin care să se acopere datoriile celui aflat in insolvență. Se urmărește salvarea societății aflate în dificultate prin reorganizarea acesteia, pe baza unui plan întocmit în acest sens. Procedura se derulează sub conducerea unui administrator special și sub supravegherea unui administrator judiciar. Pe parcursul procedurii societatea este obligată să îndeplinească schimbările de structură prevăzute în plan. Procedura insolvenței nu urmărește așadar distrugerea societății ori intrarea ei în faliment. Este, pur și simplu, un mecanism de "curățare" de datorii a societății și de însănătoșire financiară a acesteia.

După declanșarea procedurii de insolvență, societatea respectivă urmează să treacă  printr-o restructurare, în speranța că ea se va "însănătoși". De asemenea, conducătorii companiei care a cerut insolvență nu vor mai controla situația financiară, de ea urmând a se ocupa administratorul judiciar. Acesta va stabili ordinea și modul în care creditorii își vor recupera banii de la societatea care a intrat în insolvență.

Prin comparație, falimentul înseamnă o procedură diferită, aceea de încetare a existenței unei societăți comerciale, încetare ce se aplică acelora societăți care nu - și mai pot onora datoriile.

În România au existat și până acum situații în care chiar și cluburi sportive de reală performanță, campioane ale României și participante în cupele europene, să acumuleze datorii semnificative. Ca atare, ele au intrat în executare silită și împotriva lor s-a solicitat deschiderea procedurii de insolvență. Printre cluburile care, în timp, s-au aflat în asemenea situații se numără: Asociația F.C. Unirea Urziceni, Clubul Sportiv Unirea Urziceni, Clubul Sportiv Politehnica Unirea Iași, Clubul Sportiv FC Farul Constanța, Societatea Fotbal Club Unirea 2006 SA din Alba Iulia, Fotbal Club U Craiova SA, FC Bihor Oradea, Asociația Fotbal Club Național București.

Procedura de insolvență este aplicată cu succes și în străinătate, în vederea salvării cluburilor de fotbal aflate în dificultate. Multe cluburi faimoase au trecut prin această experiență: Queens Park RangersDerby County, Ipswich TownLeeds UnitedSouthampton - în Anglia, Dundee și Rangers - în Scoția, Mallorca - în Spania.

Leeds United, spre exemplu, a avut probleme financiare începând cu luna mai 2007. A intrat în administrare specială, a depășit perioada critică și s-a redresat. Trecerea prin reorganizare a ajutat clubul să devină atractiv pentru investitori, astfel încât acțiunile au fost achiziționat, 100 %, de fondul de investiții private "GFH Capital", clubul găsindu-și astfel un finanțator solid.

Queens Park Rangers a trecut prin dificultăți financiare în 2007 - 2008, atunci când clubul a fost pus sub administrație financiară. În urma redresării sale acțiunile clubului au fost cumpărate de proprietarii Formulei UNU, miliardarii Bernie Ecclestone și Flavio Briatore. Ulterior, și miliardarul Lakshmi Mittal a cumpărat un pachet de acțiuni ale clubului.

Și în Spania sunt echipe care au traversat perioade mai puțin faste și au parcurs etapele procedurii de insolvență. Spre exemplu Real Club Deportivo Mallorca, câștigătoare a Cupei Regelui în 2002-03, a intrat sub administrare specială în mai 2010. În final, clubul a fost preluat de un consorțiu din care face parte și superstarul tenisului, Rafael Nadal.

În aceste condiții solicitarea de a se aplica procedura insolvenței în cazul lui FC Rapid SA trebuie înțeleasă ca o măsură de protejare și de salvgardare a clubului, în vederea însănătoșirii sale financiare cât mai rapide, și de achitare a datoriilor restante. Suntem convinși că măsurile ce vor fi luate vor împiedica declanșarea a ceea ce cu toții dorim să evităm, respectiv procedura falimentului.

FC Rapid SA


 fcrapid.ro    
 
+ Add
voteaza RapidFans in Romanian Top 66