27 Martie 2009 23:28:19

Un super interviu cu Rappa !

postat de BADEa in blogul BADEa

” Rappa este o abreviere de la ” rapidistu’ “. 
In scoala generala mi se spunea simplu:  “Rapid” . Atat si nimic mai mult.’’

Salut Rappa!
Sarut manusitele! Salutare intregii echipe RapidFans si tuturor rapidistilor!

Felicitari! Primul tau album “Ingeri cu coarne” a aparut de curand.
Cum ai simtit acest moment?
Multumesc frumos. E un vis care mi s-a implinit, un vis pe care am reusit sa-l fac realizabil. Albumul poate fi downloadat gratuit de pe internet sau poate fi achizitionat in original de pe http://www.granatarecords.com/ (site-ul este momentan in constructie), http://www.leasa.ro/ sau din magazinele online de pe site-urile hip-hop. In curand voi anunta si data concertului de lansare.

Cand ai inceput sa canti hip-hop?
Ca sa canti hip-hop, trebuie intial sa fii ascultator. Ca sa fii ascultator de hip-hop, trebuie sa te regasesti in ceea ce asculti. Ca sa te regasesti in ceea ce asculti, trebuie sa ai o experienta de viata si sa ai capacitatea de a citi printre randuri. Am inceput sa ascult prin ‘97, iar in ‘99 deja lucram la primele texte. In 2002 am pus bazele unei trupe si am inregistrat un album, care bine-nteles ca n-a iesit pe piata. Am continuat pana in 2003, am concertat la cateva baluri ale bobocilor si la alte evenimente, iar la un moment dat am intrerupt activitatea, fiind nevoit, deoarece am plecat din tara. In 2008, am hotarat sa continui ce incepusem in urma cu 6 ani si asa s-a nascut “Ingeri Cu Coarne”.

Care este melodia ta preferata de pe album?
E o intrebare grea. Albumul contine 15 track-uri, asta insemnand 12 piese, un intro, un outro si un interludiu. E ca si cum as avea 15 copii si ar trebui sa ma decid pe care dintre ei, il iubesc mai mult, daca-mi permiti comparatia. Fiecare melodie e speciala pentru mine, sunt stari de spirit ( mai mult sau mai putin ortodoxe :) ) ) pe care le-am simtit de-a lungul timpului si in care se poate regasi fiecare dintre noi. Titlul ‘’Ingeri Cu Coarne” e cat se poate de sugestiv. As alege “Dincolo De Rapid Nu Exista Viata”, dar nu a aparut pe album. Va aparea pe “Rapid 86″, o compilatie hip-hop dedicata exclusiv Rapidului.

Cat de mult ai muncit la acest proiect?
Nu stiu daca termenul “munca” e corect. Atunci cand un lucru vine din suflet si-l faci cu pasiune, munca, cea de care multi fug, devine o reala binecuvantare. In general cand cineva face muzica sau pur si simplu doar scrie versuri, o face in primul rand pentru a se descarca, o face in primul rand pentru sine. Nu-i mai putin adevarat ca asta inseamna nopti nedormite, dimineti care te prind cu pixul in mana si castile in urechi, sute de pachete de tigari fumate si zeci de ore petrecute in studio.

De ce numele de “Rappa” ?
Ma bucur ca m-ai intrebat asta pentru ca unii sunt tentati sa creada ca e un pseudonim derivat din ‘’rapper” sau din “rap'’, dar nu are absolut nicio legatura. “Rappa” este o abreviere de la “rapidistu’” si facand o paranteza, in scoala generala mi se spunea simplu: ” Rapid “. Atat si nimic mai mult. Si ca un argument in plus, mi se zice Rappa cu mult inainte sa am vreo tangenta cu hip-hop-ul.

Sa trecem la Rapid.
De cand cu aceasta dragostea in suflet si de ce pentru Rapid?
Din ziua in care m-am nascut. Ca si in cazul multora, dragostea mea pentru Rapid e un dar genetic. Tatal meu e rapidist, el m-a dus pentru prima data pe ” Giulesti “, lasandu-mi totusi liberul arbitru. Nu m-a influentat si nu mi-a impus in niciun fel echipa pe care ar trebui s-o iubesc. Asta si pentru ca era convins de faptul ca daca cineva iubeste o echipa, acea echipa nu poate purta alt nume decat RAPID. De ce Rapid? Rapid e alfa si omega, e Yin si Yang, e insusi un inger cu coarne care ne daruieste toate starile de spirit posibile si pe care noi il rasplatim prin fidelitate. Rapid e tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Petre Ispirescu ar fi fost cu siguranta un mare rapidist.

Cu siguranta ai o multime de amintiri frumoase alaturi de Rapid.
Povesteste-ne cea mai frumoasa amintire.
“Rapid e paradoxul dramei'’. Cand am scris acest vers, m-am referit la faptul ca nicio amintire oricat de dureroasa ar fi, daca este legata de Rapid, nu poate fi urata. Imi amintesc de finala Cupei Romaniei din ‘95 cu Petrolul. Am pierdut la penalty-uri din postura de mari favoriti, dupa ce in sferturi eliminasem steaua cu 4-1 pe acelasi ” Stadion National”. Am fost prezent la ambele meciuri. Imi amintesc ca am plans dupa fiecare, dupa doua stari diferite provocate de Unicul Rapid. Privind in urma, realizez ca si infrangerile dureroase devin amintiri frumoase. Asta face parte din farmecul incontestabil al Rapidului. As adauga titlurile din ‘99 si ‘03. Sunt mandru ca si eu fac parte dintr-o generatie a suporterilor care a vazut Rapidul campioana de doua ori, dar regret ca multe generatii s-au stins cu un vis neindeplinit.

Cand ti-a venit ideea sa compui melodia ‘’Alb-visiniu’’?
Apropo, a avut un mare succes printre rapidisti.
Lucram intens la “Ingeri Cu Coarne” si mi-am zis ca la fiecare material discografic aparut, sa am o cate melodie dedicata Rapidului, pentru ca ocupa un loc aparte in inima mea, iar in hip-hop trebuie sa dai frau liber oricarui sentiment. ‘’Alb Visiniu'’ este una dintre melodiile pe care le-am scris cu lacrimi in ochi.

Care crezi ca este cel mai reprezentativ cuvant pentru spiritul giulestean ?
Nu exista termen de comparatie. Multi spun ca ar trebui inventat unul. Eu spun ca nici macar atat. Sunt unele senzatii pe care n-ai cum sa le descrii in cuvinte oricat de didact sau dupa caz, autodidact ai fi. Rapidismul este una dintre ele si va ramane intotdeauna asa.

Ce crezi, orice om are nevoie de prieteni in viata sa?
Fara indoiala. Orice om se regaseste in prietenii pe care-i are, mai mult sau mai putin. “Prietenii sunt ingeri demonizati cu chip uman” e un vers pe care o sa-l regasiti pe albumul meu. Asta pentru ca totul e relativ. Prietenii pot fi mai mult decat fratii sau pot fi doar sacali care asteapta pasul tau gresit pentru a te dobori definitiv. Important este sa trecem curati prin viata, alaturi de prietenii pe care-i meritam si care ne merita. 

Cum te-ai simtit atunci cand ai cantat “Vocea inimii” pe gazonul din Giulesti, in fata suporterilor rapidisti ?
A fost ceva unic. E o alta stare pe care n-o pot descrie in cuvinte. Chiar vorbeam cu Leasa Dragos dupa ce am cantat sau incercam cel putin sa vorbim, pentru ca nu prea ne gaseam cuvintele. Sa fii ascultat si aplaudat de zece mii de rapidisti, pe Giulesti, este un lucru la care n-am indraznit niciodata sa visam. Daca ar trebui sa alegem intre a avea toti banii din lume sau a mai trai odata acel sentiment, n-am sta pe ganduri. Iubirea noastra nu e de vanzare.

Cum te vezi peste douazeci de ani? Iar daca tot vorbim despre viitor, ce planuri ai?
Pe plan spiritual, ma vad in fiecare zi si in fiecare etapa alaturi de Rapid ca si pana acum. Ma mai vad ca orice om probabil, alaturi de propria mea familie, fericita si rapidista, desi cred ca aceste doua cuvinte sunt sinonime. Pe plan profesional, vad Granata Records ajungand la venerabila varsta de douazeci de ani, cu multe albume scoase, dar din care cel mai apreciat sa fie albumul din 2023, anul in care Rapidul va implini o suta de ani. Daca aceste doua planuri se vor materializa, planul material nu mai conteaza.

Imagineaza-ti ca astazi ai puterea sa schimbi orice lucru din lume, sa-l faci asa cum iti doresti tu.
Cam ce-ai schimba?
Mi-as imagina pentru un minut ca n-am imaginatie. In acel minut probabil as scrie o piesa care va deveni mare hit si va fi preluat ca imn de suporterii unei echipe care n-au imaginatie. Ceva gen ‘’Scooter-Maria'’. As cere 25 de milioane de euro pe drepturile de autor, as castiga si cu banii castigati, as cumpara echipa respectiva si as desfiinta-o. Am fost rautacios, probabil. Sincer nu vreau sa schimb nimic din nimic. Natura si omenirea isi urmeaza cursul firesc. Imi imaginez de multe ori insa, cum ar arata omenirea daca nu ar exista banii. Oamenii ar fi cu siguranta mult mai sinceri.

Ce semnificatie are pentru tine versul : “Rapid, pentru noi e Dumnezeu” ?
Am plecat de la premiza ca, in general, Dumnezeu este apogeul gandirii umane. Viata vesnica, mantuirea, sunt doar doua lucruri pe care oamenii le vor de la El si il slujesc pentru asta. Rapidul e vesnic, iar noi suntem mantuiti prin credinta cu care-l slujim. Am incercat sa transpun in versuri ideea ca, pentru noi, Rapidul e mai mult decat o echipa de fotbal, mai mult decat o stare de spirit, ca este insusi Dumnezeul nostru. E adevarat ca poate a sunat oarecum “fortat”, versul, pentru unii. Pentru mine insa, Rapid e mai presus de Dumnezeu.

Cui i-ai acorda diploma de ‘’cel mai deosebit si mai patimas suporter rapidist’’ si de ce ?
Rapidul a fost dintotdeauana echipa celor multi, echipa care a fost si care este iubita de oameni din toate categoriile sociale. Muncitori, artisti, oameni de cultura, politicieni… si aici fac o paranteza: este iubita de politicieni, nu sustinuta prin orice mijloace asa cum se proceda inainte de ‘89 cu anumite echipe. Ar insemna sa discriminez pe cineva daca as alege cel mai mare rapidist, pentru ca in batranul Giulesti toti suntem egali, toti iubim la fel de mult Rapidul, indiferent cum te cheama si indiferent daca esti strungar, avocat sau muzician. Totusi cred ca generatia de rapidisti care a avut taria sa se lupte cu sistemul pe vremea comunismului si care a asteptat, nu mai putin de 32 de ani un titlu de campioana si 23 de ani o cupa, reprezinta un psalm important si unic in Biblia Rapidismului si nu numai.

Ce avem noi, rapidistii, si nu au ceilalti ?
Depinde la ce ne raportam, cine sunt ceilalti. Daca te referi la suporterii celorlalte echipe muncitoresti sau la ale celor studentesti, noi, rapidistii, avem in plus devotament, fidelitate, tarie de caracter, dovada ca multe echipe n-au rezistat altor vremuri, desfiintandu-se, iar altele au ajuns sa se zbata in anonimat, in timp ce Rapidul exista, tocmai pentru ca fanii rapidisti au avut un cuvant greu de spus de-a lungul timpului. Daca te referi la “fanii” celor doua clone bolsevice, din punctul meu de vedere nu exista competitie. Noi ne nastem rapidisti, ei sunt doar produse media. Si cea mai mare vina o are presa, care promoveaza excesiv non-valorile prin ideea ca scopul scuza mijloacele. Si asta nu numai in fotbal. Chiar ma amuz copios cand vad oameni prin ziare sau la tv, care dezaproba la modul agresiv perioada “salam cu soia”, in schimb elogiaza un club care e produsul “epocii de aur” ca ”salamul cu soia'’.

Concertul organizat pentru Rapid, a iesit asa cum ti-ai dorit ?
Intotdeauna e loc de mai rau sau de mai bine. Noi suntem fericiti ca s-au strans oameni de toate varstele si din toate categoriile sociale. Oameni care au inteles ca de rapidisti depinde perpetuarea rapidismului. Suntem multumiti ca banii obtinuti au fost de folos, desi ne-am fi dorit sa facem mai mult. Dar nu e timpul pierdut, vor urma si alte campanii.

Care e cel mai frecvent defect al oamenilor din ziua de azi, in opinia ta?
Nu stiu daca defectele oamenilor din ziua de azi difera fata de defectele oamenilor din urma cu doua mii de ani, de exemplu. Nu cred asta. Defectele variaza de la o persoana la alta, iar un defect al unei persoane, poate fi perceput ca o calitate uneori. Mie unul nu-mi plac invidia, aroganta, marlania, snobismul, ipocrizia, neseriozitatea de niciun fel si nu-mi plac oamenii care cred ca ii privesti cu un aer de superioritate din simplul fapt ca ei se considera inferiori.

Rapid are forta sa castige campionatul anul acesta?
In ce sau in cine sa avem incredere?
Cu siguranta are forta. Ma bazez pe faptul ca nu prea suntem luati in seama. Imi aminteste de ultimul titlu castigat din 2003. La inceputul acelui campionat, am pornit din postura de “outsideri”, au fost cateva probleme financiare si atunci, dar totusi am iesit campioni in final. Asta e Rapidul, intotdeauna surprinde.

Sa ne asteptam la alte surprize, melodii dedicate Rapidului, pe viitor ?
Bine-nteles. Leasa Dragos si cu mine am format impreuna un mic label, sub numele de ‘’Granata Records'’. Spun “mic” pentru ca momentan “Granata Records” inseamna mai mult spirit decat materie. In curand vom avea un sediu, se lucreaza deocamdata. Albumul meu a fost primul material scos sub aceasta egida. Va urma si un concert de lansare marca “Granata Records” pe care il vom anunta in curand. Se anunta un an incendiar, pe 25 iunie va iesi o compilatie hip-hop cu piese dedicate exclusiv Rapidului, cu ocazia implinirii a 86 de ani de existenta, compilatie care va beneficia de o mare lansare, speram la sala Rapid. Materialul va contine atat piesele pe care le stiti deja, cat si piese noi. Mai avem un proiect in acest an, un album Leasa & Rappa care se va numi “Contradictoriu” si care va aparea in toamna. Fara falsa modestie, noi il consideram un album care nu are precedent in hip-hop-ul romanesc.

Care este cel mai aprig vis pe care-l ai?
Sa duc mai de departe visul marelui Motu’ Pittis. Vreau sa vad Rapidul castigatoare a Ligii Campionilor. Mai am si altele, dar nu le divulg. Cele mai aprige vise, ale mele, mi s-au indeplinit fara sa am curajul sa visez la ele.

Rapid are misiunea sa ne injecteze cu sentimente puternice si amintiri fabuloase, insa se intampla sa se impiedice de lucrurile mici uneori.
Crezi ca-i lipseste ceva, in astfel de momente?
Nimic. Absolut nimic. Rapidul e exact asa cum ar trebui sa fie. Daca nu ar fi asa, probabil n-am mai iubi Rapidul cu atata patima. Tocmai de aceea Rapidul este cea mai iubita echipa din istoria fotbalului romanesc. Pentru ca doboara vise, dar le reconstruieste din propria ruina. Pentru ca omoara sentimente, dar da nastere altora mai profunde. Pentru ca agonia si extazul sunt vecine, pot fi surori in cazul Rapidului. Rapid e doza de adrenalina ce ne albeste firele de par, dar pe care o iubim cu toate ca ne imbatraneste.

Pronosticuri pentru urmatoarele meciuri cu Dinamo, din campionat si din cupa …
Indiferent de rezultat… continuarea o stiti cu totii :) ). Toata suflarea rapidista isi doreste doua victorii si chiar daca nu vor fii, vom continua sa iubim Rapidul cu aceeasi pasiune, cum numai noi stim.

In incheiere, un mesaj pentru toti rapidistii…
Le doresc in primul rand multa sanatate, pentru ca stiu, ca fericirea lor depinde intr-o oarecare masura de Rapid. Nu-mi permit sa dau sfaturi nimanui, as vrea doar sa le amintesc celor care privesc cu scepticism Spiritul Rapidului, ca Rapidul a respirat dintotdeauna doar prin noi, si ca acest Spirit nu poate fi perpetuat stand cu mainile in san si asteptand ca altcineva sa ne rezolve problemele. Toti ar trebui sa fim uniti si la bine si la greu, sa pastram traditia care ne-a facut facut diferiti de altii, de-a lungul a 86 de ani de istorie nepatata. Respect maxim tuturor!

Iti multumesc pentru ca ai acceptat acest interviu, iti urez mult succes in toate si sa ramai intotdeauna alaturi de Rapid ! Tot respectul din lume pentru un prieten, un rapidist care face lucruri frumoase pentru spiritul asta si automat, nu are cum sa fie uitat.
Sunt sigura ca Rapidul traieste datorita unor oameni deosebiti!
Placerea a fost de partea mea si iti multumesc pentru cuvintele frumoase. O sa raman alaturi de Rapid toata viata si o sa incerc sa fac tot ce pot pentru el, asa cum o sa faci cu siguranta si tu. Aceleasi urari de bine si acelasi respect, si din partea mea. Vreau sa-ti mai multumesc inca o data, in incheiere, tie si intregii echipe Rapidfans, in numele Granata Records, pentru promovare si sprijin http://www.granatarecords.com/ .
 

  

                

9 raspunsuri in

'Un super interviu cu Rappa ! '

subscrie la comentarii RSS sau TrackBack pentru 'Un super interviu cu Rappa !'.

  1. Lacra a scris in data de 28 Martie 2009 1:44:17

    foarte foarte bun interviul. Felicitari Alina, Felicitari Dani
    ps: asteptam cu nerabdare data lansarii :razz:

  2. Mircea a scris in data de 28 Martie 2009 1:52:38

    eu l-as fi intrebat ce a simtit cand au venit cei din echipa la gol sa se bucure in fata lui … i-au dedicat cumva golul ala …

     se vede in filmare ca mai avea putin si intra si el in teren :D

  3. alina_rapidista a scris in data de 28 Martie 2009 1:56:24

    Foarte frumos interviul! Respect pentru tot ceea ce faceti pentru Rapid!

  4. alex pitesti a scris in data de 29 Martie 2009 0:08:15

    fiind diplomat s-a ferit sa spuna lucrurilor pe nume dar yo completez interviul…. muie steaua si dinamo FZR

  5. Costy_MKD a scris in data de 29 Martie 2009 20:31:19

    :mrgreen: idem alex pitesti

  6. vladimir a scris in data de 31 Martie 2009 4:13:38

    imi este greu sa cred k dani s-a ferit sa spuna cele cuvenite….io cred k doar nu a vrut sa pateze interviul…
    viata lunga granatarecords

  7. ilienuta a scris in data de 28 Iunie 2009 22:19:03

    e buna si aceasta echipa
    eu tin cu ea … e buna
    castiga cel putin

  8. alcoolica a scris in data de 06 Iulie 2009 18:55:24

    :mrgreen: hai la o bere rece

  9. alcoolica a scris in data de 06 Iulie 2009 18:55:28

    :mrgreen: hai la o bere rece

  10. Anonim a scris in data de 05 Iunie 2010 18:21:11

    :sad: :shock: :???: rapidistii sint unici!!!!!!!!

spune-ti si tu parerea ...

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:



RAPID